Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MUKA NAŠA

Naše plate među najnižim u regionu

Autor: Alo.rs | 29.05.2015 - 11:41:00h | Komentara: 0

U zemljama Zapadnog Balkana plate su najniže u Makedoniji, BiH i Srbiji.

Siromaštvo

Ilustracija | Foto: Profimedia

Najviša prosečna plata u zemljama Zapadnog Balkana je u Sloveniji, dok su plate najniže u Makedoniji, pokazuje analiza agencije Anadolija.
Iako je prosečna plata isplaćena u Srbiji za april veća u odnosu na januar 2015. godine za 49,73 evra, ona je i dalje među najmanjim na prostorima nekadašnje Jugoslavije, odnosno regionu Zapadnog Balkana.
Nešto veće prosečne plate u odnosu na prvi mesec ove godine evidentirane su i u Hrvatskoj, gde je zabilježen njihov rast od 28,53 evra.
U Sloveniji, u kojoj je najveća prosečna plata u regijonu, ona je u martu u odnosu na januar veća za 5,25 evra, a Bosni i Hercegovini za 2,05 evra.
Pad prosečne zarade zabeležen je u Makedoniji, i to za 6,83 evra u martu ove u odnosu na decembar 2014. godine, dok je ona u Crnoj Gori bila manja za četiri eura u aprilu u odnosu na januar 2015. godine.

Najveća prosječna plata isplaćena u martu ove godine bila je u Sloveniji - 1.008,10 evra, potom u Hrvatskoj - 754,83 evra koliko je takođe bila u martu.

Istovremeno, prosečna plata u Crnoj Gori u aprilu bila je 478 evra, Bosni i Hercegovini u martu 425,40 evra, Srbiji 376,15 evra prema podacima iz aprila.
Makedonija je prema podacima iz marta po visini prosečne plate u regijonu preuzela posljednje mjesto od Srbije i iznosila je 350,99 evra.
Prosečna mesečna neto plata za mart 2015. godine u Sloveniji je iznosila 1.008,10 evra, što je u poređenju s platom za februar nominalno više za 1,8 posto, a realno za 0,9 posto.

Prosečnа zаrаdа bez porezа i doprinosа (neto) isplаćenа u аprilu 2015. godine u Srbiji iznosila je 376,15 evra (45.605 dinаrа).

U poređenju s prosečnom zаrаdom bez porezа i doprinosа isplаćenom u mаrtu 2015. godine nominаlno je većа zа 5,8 posto i reаlno je većа zа 5,3 posto, navodi Al Džazira.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP