Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LISICE

Naser Keljmendi uhapšen na Kosovu!

Autor: Klix.ba | 06.05.2013 - 10:29:00h | Komentara: 0

Policija Kosova potvrdila je jutros da je na Kosovu uhapšen jedan od najpoznatijih narko dilera Naser Keljmendi.

"Da, tačno je. Policija Kosova je uhapsila Keljmendija", rekao je za
agenciju Beta portaporol policije Baki Keljami.

Naser Keljmendi

Naser Keljmendi

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je ranije danas
da je njegovo ministartsvo sinoć dobilo nezvaničnu informaciju da je
na Kosovu uhapšen Keljmendi.

On je naveo da bi Keljmendi trebalo da bude isporučen BiH, čiji je
državni sud prošle godine za njim raspisao poternicu posle pokretanja akcija "Lutka", usmerene na razbijanje više organizovanih kriminalnih grupa.

Keljmendi je osmnjičen za organizovanje ubistva Ramiza Delalića
Čele u Sarajevu 2007. godine.

Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator trgovine heroinom koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, i odatle u zapadnu Evropu.

Keljmendi je prošle godine stavljen i na crnu listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za Sjedinjene Države.
 

Ko je Naser Keljmendi?

Pedesetpetogodišnji narko bos Naser Keljmendi rođen je u Peći, živeo je Sarajevu odakle je prošle godine neposredno uoči policijske akcije "Lutka", prebegao u Crnu Goru gde je, inače, često boravio, a potom i na Kosovo i Metohiju odakle mu se gubio svaki trag.


On za sebe kaže da je biznismen, čist pred zakonom i pred Bogom, a obavešteni tvrde da na računu ima oko 10 miliona evra.


Njegovi saradnici su ga opisali kao čoveka koji voli žene i skupe automobile.
Prema saznanjima policija u regionu, koja su prenosili mediji, Keljmendi je vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu prošle godine je stavljen "na crnu" listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD.


U Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande" (Casa Grande), a u Podgorici stan. U crnogorskom letovalištu Ulcinju poseduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih. I - hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".


Kad je reč o imidžu Nasera Keljmendija u BiH, sarajevski list "Dani" pisao je još 2004. da je on javnosti postao poznat omaškom - bivši načelnik ilidžanske opštine, naime, nikako nije uspevao da upamti ime hotela, pa ga je zvao - "Koza nostra" (Cosa Nostra). Ubrzo je u Sarajevu postalo jasno otkud ova "omaška", pošto je ime hotelijera sve češće "iskakalo" u pričama o obračunima u sarajevskom podzemlju.

<img class="insertImagePluginImgTag" src="/resources/img/15-11-2012/home_category/149861-zaplena-heroin.jpg" _cke_saved_src="/resources/img/15-11-2012/home_category/149861-zaplena-heroin.jpg" alt="EU: " najveći="" akteri="" u="" ovom="" ilegalnom="" biznisu="" su="" albanske="" kriminalne="" grupe="" sa="" kosova="" i="" metohije,="" iz="" zapadne="" makedonije,="" preševa="" i"=""></p> <p class="insertImagePlugin_imgSignature">Keljmendi se smatra jednim od najvećih narko bosova u regionu<br></p></div>  <p><br>"Kaza grande", ali ulcinjska, lansirala je Keljmendija i medju medijske zvezde u Crnoj Gori, pošto se našao u centru afere sa nelegalnom izgradnjom tog hotela.<br></p><p><br>On je, naime - kako je potvrdio i bivši predsednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga - 2008. godine uplatio 225.000 evra akontacije na ime komunalne takse za taj hotel na Velikoj plaži...<br></p><p><br>U maju prošle godine, Keljmendi se nagodio s crnogorskim Tužilaštvom, koje je odustalo od krivičnog gonjenja nakon što je uplatio novac u humanitarne svrhe - po 5.000 evra dečjem vrtiću "Solidarnost" i Osnovnoj školi "Maršal Tito" u Ulcinju.<br></p><p><br>I predsednik opštine se "izvukao" iz ove "neprijatnosti" tako što je uplatio 10.000 evra u humanitarne svrhe.<br></p><p><br>U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. <br></p><p><br></p><p>Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.<br>Bezbednosna agencija iz BiH, SIPA, u prezentaciji pod nazivom "Zločinačka organizacija Naser Keljmendi" - koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, u Francuskoj - navela je da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje.<br></p><p><br>Keljmendijeva organizacija u BiH - prema tom dokumentu - ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.<br></p><p><br>Prema podacima srpske policije, koje su prenosili mediji, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Carigrada i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.<br></p><p><br>Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su - kako tvrdi SIPA - bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka (koji je, u medjuvremenu, izgleda postao "bivši prijatelj") i odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore.<br></p>

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP