Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČEKAJUĆI PRAVDU

Naser Orić ostaje u pritvoru

Autor: Alo/Agencije | 11.06.2015 - 16:06:00h | Komentara: 0

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić biće zadržan 14 dana u ekstradicionom pritvoru, a do tada će njegova odbrana imati rok da prikupi svu dokumentaciju po kojoj on ne bi trebalo da bude isporučen Srbiji, koja je i raspisala poternicu za njim.

Naser Orić

Naser Orić | Foto: Emil Čonkić

Orić je uhapšen juče u Toneksu, u švajcarskom kantonu Ženeva, na osnovu zahteva koji je Srbija dostavila 3. februara 2014, saopštila je švajcarska Federalna pravosudna kancelarija, prenosi Rojters.

Švajcarci obavestili Viši sud u Beogradu o hapšenju Orića

Viši sud u Beogradu je danas saopštio da su ga službenim putem nadležni organi obavestili o lišenju slobode okrivljenog Nasera Orića na teritoriji Švajcarske.

U saopštenju je precizirano da je u istražnom postupku, koji je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenut 9. decembra 2011. godine, protiv Orića i drugih, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništa, istražni sudija 26. decembra 2013. godine doneo rešenje o pritvoru Orića i dao naredbu o izdavanju poternice.

Navedeno je i da je poternica dostavljena nadležnom organu unutrašnjih poslova, a da je, imajući u vidu nedostupnost okrivljenog organima Srbije, istražni sudija istog dana doneo i rešenje o prekidu istrage do rić ne bude nađen.

On se sada nalazi u pritvoru gde čeka izručenje, a Federalna pravosudna kancelarija navodi da će on uložiti žalbu na izručenje.


Iz Federalne pravosudne kancelarije Švajcarske navode da će od Srbije tražiti da dostavi formalni zahtev za izručenje u roku od 18 dana, u skladu sa Evropskom poveljom o ekstradiciji.

Interpol Beograd raspisao je međunarodne poternice za bošnjačkim komandantima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Orić se tereti da je sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku BiH.

Prema navodima naše optužnice  oni se terete da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Haški tribunal je optužio Orića za zločine nad Srbima, ali ga je 2008. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP