Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVDA JE SPORA ALI...

Naser Orić uhapšen u Ženevi!

Autor: Agencije | 10.06.2015 - 16:51:00h | Komentara: 3

Naser Orić bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici, uhapšen je danas u Ženevi, a ne u Bernu kako su to prvobitno preneli mediji na Balkanu.

Naser Orić

Naser Orić | Foto: Emil Čonkić

Kako je rekao portparol policije Orić je predat ženevskoj policiji a zatim stavljen na raspolaganje Saveznom birou pravde (OFJ). Uhapšen na

Orić se u Bosni nikom nije javio

Naser Orić, nakon što je uhapšen, nije se nikom javio u BiH, prenose tamošnji mediji. Njegov advokat Vasvija Vidović je za klix.ba rekla da je u stalnom kontaktu sa Naserovom porodicom koja joj je prenela da im se još nije javio.

- Ni ja nisam primila bilo kakav poziv, radimo sve što je moguće kako bismo ga oslobodili, rekla je Vidović dodajući da pokušava da stupi u kontakt sa kolegama advokatima u Švajcarskoj koji bi u njeno ime zastupali Orića i što pre ga oslobodili.

carinskom prelazu Toneks-Valar. Interpol Beograd raspisao je međunarodne poternice za bošnjačkim komandantima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Orić je, kako je navedeno uhapšen na putu za Švajcarsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Orić je bivši bošnjački komandant koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.
Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, posto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”.
Karijeru u BIH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidži, na periferiji Sarajeva da bi poto bio prekomandovan je u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.
Po izbijanju rata u BIH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta taba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.
Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.
Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego to je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisani helikopterom na područje pod kontrolom Armije republike BIH.

Bio je telohranitelj Slobodana Miloševića!

Ratni komandant muslimanskih snaga je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, pre raspada Jugoslavije, bio pripadnik specijalnih jedinica JNA za atomsku i hemijsku odbranu. Potom je završio šestomesečni kurs u Zemunu i radio u policijskoj stanici Savski Venac u Beogradu kao pripravnik tokom 1988. da bi potom kao član policijske jedinice za specijalne akcije, imao je obuku još dve godine.
Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a, a po povratku u Beograd, kako su izvestili tada mediji, bio je telogranitelj Slobodana Miloševića, a tokom 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića.
U “medijskoj biografiji” navodilo se i da je noću radio na ulazu u poznatu beogradsku diskoteku Metro u Knez Mihajlovoj ulici.
 

Poslednji komentari
  • azrael Vreme: 10.06.2015 17:51h

    Meni nije jasno kakve veze Srbija ima s potocarima i sa tim ostalim selima uopste sa Bosnom...Kako su izneli odbranu na medjunarodnom sudu ,da Srbija nije ucestvovala u Bosanskom ratu!!!Zasto onda covek koji je osudjen u Bosni za Tuzlansku kapiju koji je osudjen u bosni zasto se on krije u Beogradu i zivi u Srbiji bez problema a pobegao je iz Bosne zbog kazne???

  • Nesa Vreme: 10.06.2015 17:53h

    Ne brinite, sutra ce vec biti kod svoje kuce. Mozda se nadate da nam ga isporuce.... ali MOZDA

  • dika Vreme: 11.06.2015 00:30h

    nije pocinio nikakve zlocine u Srbiji, nije drzavljanin Srbije, pa kako moze da Srbija raspise poternicu za njim?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP