Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SREBRENICA

Nasmejani Klinton se zahvalio Vučiću na hrabrosti što je došao! (FOTO)

Autor: Tanjug | 11.07.2015 - 12:32:00h | Komentara: 4

Bivši predsednik SAD Bil Klinton zahvalio je danas predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako je rekao, pokazao hrabrost da dodje u Potočare i dodao da očekuje da će to uraditi i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Bil Klinton u Srebrenici

Bil Klinton u Srebrenici | Foto: Tanjug / Zoran Žestić

"Kao prijatelj želim da zahvalim premijeru Srbije koji je pokazao hrabrost da bude ovde. Važno je da to takodje prepoznamo", rekao je Klinton govoreći na komemoraciji povodom 20. godišnjice od zločina u Srebrenici.


Pozivajuće lidere zemalja prisutne u Memorijalnom centru da rade zajedno, Klinton je rekao da želi da u Srebrenici vidi i predsednika Nikolića jer bi, kako je rekao, to označilo neki početak.

"Možda neće funkcionisati kako je zamišljeno, ali videćemo šta će se desiti. Molim vas da ne dopustite da ovaj spomenik nevinim žrtvama bude tek uspomena na jednu tragediju", rekao je Klinton i istakao da su razgovoru u Dejtonu učinili da budućnost bude bolja.

Nakon 20 godina, kazao je, zahvalan je što je BiH i dalje mirna zemlja.
"Ona je blizu članstva EU, učesnik je mirovnih misija. Ja sam zahvalan za sve to. Ali rat koji sam ovde poveo kao predsednik tada, i kasnije na Kosovu bilo je nešto od najvažnijih stvari koje sam uradio", rekao je Klinton zažalivši, međutim, što je bilo potrebno tako dugo vremena da se postigne jedinstvo.

Bil Klinton u Srebrenici

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

 
Klinton, koji je bio na poziciji predsednika SAD u vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije, poželeo je da se Memorijalni centar u Potočarima proglasi svetim mestom.

To bi, prema njegovim rečima, bilo prikladno, a ako se odluči da to bude urađeno u zajedništvu onda će to biti poruka celom svetu da je politika nešto što mora da bude po strani.

Jedino što treba da cenimo je čovečnost, kazao je Klinton istakavši da su granice tako krhke i da bi smo stalno mogli ići iz rata u rat i iz bombardovanja u bombardovanje.

"Samo jedna zaluđena osoba može da ubije sebe i ostale zasto što misli da su jedino važne razlike - verske, rasne...", rekao je.

Bil Klinton u Srebrenici

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

 
Žrtve, dodao je, zahtevaju da bude bolje i na tome moramo raditi zajedno.
Odavajući počast žrtvima koje su sahranjene kao i onima koje još nisu nadjene, Klinston je rekao da BiH treba dati mogućnost da ima demokratsku i jedinstvenu budućnost.

"Da celom svetu kažemo da su naše razlike jasne, ali da nam je ono zajedničko puno važnije, što dokazuju svi prisutni u ovom Memorijalnom centru", rekao je Klinton.

Zahvalivši svima koji su, kako je rekao, radili na tome da se u BiH zaustavi ubijanje, radili na izgradnji mira.

Drago mu je, kaže, što je taj mir održan.

"Dakle u ime moje zemlje i iz dubine moga srca ja volim ovo mesto i ne želim više nikada da vidim ovakvo stratište", rekao je Klinton napomenuvši da svetom još uvek dominira rat i ubijanje zasnovano na etničkoj pripadnosti, ratu, veri...
Poslednji komentari
  • Vujo Vreme: 11.07.2015 12:52h

    Đubre jedno licemjerno.

  • milijana Vreme: 11.07.2015 13:06h

    neznam klintone da li si dosao sam ili sa monikom levinski nije ni vazno, ali evo ja ti se u svoje i ime gradjana srbije koji dele moje misljenje takodje zahvaljujem , sto si imao obraza da dodjes. , pa jos i da budes i nasmejan. O hrabrosti naseg premijera ne treba ti da brines, mi gradjani dobro znamo kakav je on, i mogu samo da te razocaram-- PONOSNI SMO STO GA IMAMO.

  • kurcovic alojzija Vreme: 11.07.2015 13:35h

    evo dokaza americkoj kulturi i civilizaciji-- smeje se kao lud na brasno, i to danas na pogresnom mestu-- mestu gde se niko normalan nije mogao nasmejati.A, upravo je njegova zemlja sa njim na celu glavni kreator svih zlocina sirom planete.Eh kolumbo, napravio si kardinalnu gresku.

  • loboda Vreme: 11.07.2015 14:08h

    Dosao zlocinac na mesto zlocina i poveo svoj narod da likuju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP