Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PARTIJSKOM KNJIŽICOM DO POSLA

Nastavlja se kadriranje
po stranačkim pravilima!

Autor: FoNet | 13.04.2013 - 12:28:00h | Komentara: 1

U državnoj upravi i preduzećima i dalje se kadruje po stranačkim pravilima, a vlast umesto da ukida upravne odbore, imenuje nove, zaobilazeći zakon imenovanjima vršilaca dužnosti, pišuNovosti i navode da je od jula prošle godine, od 161 postavljenja Vlade 148 izvršeno kršenjem zakona, odnosno bez konkursa, pišu "Novosti".

Direktori

Direktori | Foto: Shutterstock

Od početka godine i stupanja na snagu Zakona o javnim preduzećima, Vlada je donela odluke o promenama u nizu državnih firmi i drugih institucija - od gerontoloških i kliničkih centara do naučnih instituta i javnih preduzeća -
a novi rukovodeći timovi samo su u nekoliko slučajeva prošli proceduru javnih konkursa.
Da bi ispoštovala norme propisa koji je sama donela, vlast je iskoristila rupu u zakonu i većinu novih šefova imenovala kao vršioce dužnosti ili kao ”privremene direktore” - koji će funkcije obavljati do raspisivanja konkursa.
Tako je, na primer, za v. d. direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva postavljen Milan Živanović, a u Kontroli letenja, isto u statusu v. d. - Slobodan Cvijan. Agencija za upravljanje lukama dobila je privremenog direktora Branka Mitrovića. Miloljubu Albijaniću istekao je mandat u Zavodu za udžbenike, a kao v. d. postavljen je Dragoljub Kojčić.
Takođe, krajem marta istekao je rok da javna preduzeća usklade svoja osnivačka akta sa novim zakonom, ukinu upravne odbore i zamene ih nadzornima. Međutim, to ne da se ne dešava, nego Vlada masovno imenuje nove garniture u ovim telima.
Tako su na samo poslednjih nekoliko sednica ministri odlučili da nove predsednike i članove UO dobiju ”PTT Srbija”, EPS, ”Elektromreža”, ”Transnafta”, ”Srbijagas”...
Na čelo UO PTT imenovan je Meho Omerović, koji će funkciju obavljati do imenovanja nadzornog odbora, a za predsednika UO Zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Perčević.

Predraga Grgića, iz DS, na mestu predsednika UO ”Srbijagasa” zamenio je potpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić.
Od januara 2011, raspisano je samo 68 konkursa za popunjavanje položaja u ministarstvima i Vladinim institucijama, što je otprilike 30 godišnje. Većina
pomoćnika ministara, sekretara resora, direktora raznih uprava postavljena je samo na osnovu odluke Vlade.
Upravni odbori će prestati da postoje onog trenutka kada se ustanove novi nadzorni odbori i to će doneti ogromne uštede u budžetu jer će broj njihovih članova biti limitiran na maksimum pet, rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Zoran Babić, i odbacio kritike da ova vlast nije iskrena u
nameri da sprovede profesionalizaciju uprave.
Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić priznaje da zakon još nije počeo da funkcioniše u potpunosti, ali i da nije realno očekivati da se primeni "preko noći".
Insistiraćemo kod koalicionih partnera da se ono na šta smo se obavezali i u sporazumu, ispoštuje. Što se tiče URS, mi se striktno pridržavamo zakona i u svim resorima koje vodimo sprovodimo javne konkurse.
U Vladi se pozivaju na argument da zakon predviđa da se konkursi raspišu najkasnije do 30. juna i poručuju da do tada ima još dva meseca.
Prema podacima ”Transparentnosti”, od jula prošle godine, od 161 postavljenja Vlade 148 je izvršeno praktično kršenjem zakona, odnosno bez konkursa. Svetli primeri su direktor policije Milorad Veljović i novi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić, koji su prošli konkursnu proceduru.
Poslednji komentari
  • Leka Srbin Vreme: 13.04.2013 19:52h

    A što jel ste mislili da će da bude drugačije nego do sada. Pa otkad je počeo višepartijski sistem da vlada počelo je i nameštanje svojih kadrova na položaje. To će biti i sada i ubuduće. Ko je mislio da će da bude drugačije grdno se prevario. Stranke treba kazniti na izborima zbog ovoga. Treba glasati za nekoga ko se tek pojavio na političkoj sceni i time oduzeti svima ovima koji su upropastili ovu državu pravo da odlučuju u ime naroda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP