Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBJAVILA PORTPAROL KETRIN EŠTON

Nastavljeni trojni razgovori

Autor: Tanjug / FoNet / Blic / Ag | 17.04.2013 - 16:26:00h | Komentara: 0

Razgovori premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, nastavljeni su posle 22 sata, objavila je portparol Ketrin Ešton, Maja Kocijančić na Tviteru.

Nastavljeni razgovori Dačić - Tači - Ešton

U Briselu su nastavljeni trojni razgovori pregovori. Direktni razgovori dve delegacije uz posredovanje Eštonove nastavljeni su posle pauze za konsultacije koja je trajala više od tri sata. Kosovski premijer Hašim Tači prekinuo je danas nešto posle 16 sati trojne pregovore u Briselu nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton.

Pregovori

File: Savet Evropske unije izuzetno ceni napore Srbije

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je danas da Savet Evropske unije izuzetno ceni napore koje čini Vlada Srbije da nastavi i unapredi dijalog sa Prištinom.

"Premijeri Kosova i Srbije susreli su se osam puta, a sastali su se i predsednici (Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić). Vidimo duboku promenu pristupa u odnosima koju moramo da podržimo", naglasio je File na sednici Evropskog parlamenta na kojoj je razmatran izveštaj o napretku Srbije.

Kosovo je spremno da prihvati predloge visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, ali je Srbija rekla "ne" i želi nove predloge, dok Kosovo ne dozvoljava dodatne izmene, napisala je na svom Tviter nalogu ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku.

Evo opet nepovoljnih vesti, čini se da Srbija ponovo hoće da odbije nacrt predloga, napisala je Čitaku oko 19:00 sati, uz konstataciju da ne bi trebalo ispustiti ovu šansu. 

Pregovori

Hašim Tači | Foto: Reuters

Čitaku: Izgleda da Srbija ponovo želi da odbije sporazum

Ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku objavila je danas da Srbija izgleda ponovo želi da odbije predloženi sporazum.

"Evo nesrećne vesti, Srbija izgleda ponovo želi da obije predlog sporazuma. Molim vas, ne propustimo ovu priliku", napisala je Čitaku na Tviteru.

Nastavljeni razgovori?

U toku je sastanak Ketrin Ešton sa delegacijom Beograda, a ona je prethodno razgovarala sa predstavnicima Prištine, objavljeno je na sajtu Koha.net nešto posle 18 časova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je za KTV da je Priština spremna na dogovor i da se čeka reakcija srpske strane. Očekuje se da će se kasnije održati završni zajednički sastanak, navodi Koha.net.

Kako javljaju agencije, Čitaku je napisala da Tači nije napustio pregovore sa delegacijom Beograda u Briselu, već je izašao, jer je proglašena pauza. Vljora Čitaku je prethodno na Tviteru napisala da je sporazum koji je danas predložen "dobar za Kosovo i ne loš za Srbiju".

"Dogovor je još moguć", dodala je ona.

Direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Eštonovom počeli su oko 15.45 sati. Prethodno je održano nekoliko rundi odvojenih razgovora Ketrin Ešton sa delegacijama dve strane.

Pauza za konsultacije traje već dva sata

Pauza za konsultacije pregovaračkih timova traje već dva sata. Prema saznanjima Tanjuga, delegacije sede u odvojenim prostorijama i za sada nema naznaka kada će biti nastavljen zajednički sastanak.

EP: Nužan konstruktivan dijalog o Kosovu

Evropski parlament danas je u Strazburu pozdravio dijalog Beograd-Priština i zatražio od "svih strana da se u njemu konstruktivno angažuju i uzdrže od bilo kakve akcije koja može razbuktati zategnutosti u regionu". U rezoluciji se naglašava nužnost pomirenja i od kosovskih vlasti traži da "učine dalje korake izlaska u susret prema srpskoj manjini, posebno na severu".

Pregovori

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić | Foto: FoNet

Prema izvoru bliskom našoj delegaciji, na pregovarački sto izneta je nešto bolja ponuda od one koju je Beograd, u prethodnoj, osmoj rundi dijaloga, odbio kao neprihvatljivu.

Pregovori

Pregovori

Beograd insistira na određenim rešenjima za nadležnosti srpskih opština u oblasti pravosuđa i policije i na tome da na severu Kosova i Metohije ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage.

Pregovori

Odvojene konsultacije Eštonove sa delegacijama počele su pre podne, oko 10 sati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP