Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI PRETUČENIH UČENIKA U RUSKOM KRSTURU APELUJU NA NADLEŽNE:

„Nastavnica koja je zataškavala nasilje podržana za direktora“

Autor: R. Ivanoska | 30.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Gotovo osam meseci otkako je javnost potresao slučaj brutalne inicijacije najmlađih stanara gimnazijskog internata u Ruskom Krsturu, ogorčeni roditelji troje učenika prvog razreda učesnika nasilnog „sparingovanja“ sa starijim učenicima internata tvrde da ne samo što niko od odgovornih za red i mir u internatu nije snosio odgovornost već je nastavnica Sanja Tirkajlo, dežurna u noći kada se incident dogodio, ovih dana glavni kandidat za direktora Gimnazije „Petro Kuzmijak“.

Gimnazijski internat u kojem su mlađi učenici  terani da se tuku sa starijim i jačim stanarima

Gimnazijski internat u kojem su mlađi učenici terani da se tuku sa starijim i jačim stanarima

Roditelji su ogorčeni jer, tvrde, niko od odgovornih u internatu i školi nije snosio nikakve sankcije zbog ignorisanja nasilja u internatu, pa ni nastavnica koja je, navodno, naknadno pokušavala da zataška čitav slučaj.


„Ona je ukorila decu jer su sve ispričali roditeljima, a potom se raspitivala u policijskoj stanici da li deca mogu da promene date iskaze. Čak je dva dana posle skandala pozvala ekipu rusinske redakcije RTV da snimi prilog o školi kao uzornoj instituciji“, revoltiranja je Tatjana Momčilov, majka jednog dečaka. Ona kaže da su i o ovome obavestili nadležnu inspekciju koja je provodila vanredni nadzor i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, ali da od oktobra pokušavaju da saznaju kakve su mere preduzete.

- Znamo samo da je direktor škole, koji je čitav slučaj nazvao „bezazlenim koškanjem“, pokrenuo disciplinsko-vaspitni postupak, i to i protiv dece koje su žrtve nasilja. Takođe, komisija, u kojoj je bila i tada dežurna vaspitačica, zaključila je da „vidljivih prestupa dežurnih vaspitača i noćnog čuvara - nema“! Glavni akteri kažnjeni su trojkom i četvorkom iz vladanja, i to je to - kaže Momčilov.
Komentar Sanje Tirkajle nismo uspeli da dobijemo jer nije odgovarala na telefonske pozive i poruke. Predsednik Slavko Rac potvrdio je da je Nacionalni savet Rusina podržao nastavnicu, ali tek nakon što je ona dobila podršku kolektiva. „Nemam nikakvih saznanja o navodima tih roditelja. Time se nismo bavili. Vodili smo se podrškom kolektiva i činjenicom da ispunjava sve zakonske uslove. Konačna odluka je na školskom odboru, koji može da prihvati predlog ili ponovi konkurs“, rekao je Rac.

Ritualno pesničenje višegodišnja tradicija

Prisilno „sparingovanje“ novajlija u krsturskom internatu se, prema tvrdnjama bivših učenika, odvijalo i prethodnih godina, uz ignorisanje vaspitača. Mlađi učenici bili su primoravani od starijih da se međusobno pesniče, a potom odmere snage i sa najstarijim sustanarima. Za brutalni obred javnost je saznala tek u oktobru 2013, kada je jedan od dečaka, uplašen jer je pljuvao krv, pozvao oca. Potom su se u slučaj uključili policija, školska uprava, prosvetna inspekcija i nadležni pokrajinski Sekretarijat.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP