Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TVRDI BAKARI KANTE

NATO bacio na Kosovo 10 tona uranijuma!

Autor: Tanjug | 04.03.2014 - 11:52:00h | Komentara: 4

Ujedinjene nacije su sakrile od javnosti izveštaj šefa misije za prostorni program UN Bakari Kante u kome se kaže da je NATO 1999.godine, tokom bombardovanja, bacio na Kosovo blizu deset tona osiromašenog uranijuma, javio je portal gazetaexpress.

 
Masakr u Grdeličkoj klisuri
Izvestaj ide jos dalje objašnjavajući da se bombardovanje NATO snaga desilo u vremenu setve, a osiromaseni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, sto je rezultovalo posledicama u lancu ishrane.Kao posledica toga buduće generacije su izložene povećanju broja obolelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorodjenih beba, navodi Ekspress.

Izveštaj šefa misije za prostorni program OUN Bakary Kante 1999 godine o užasnih posledicama bombardovanja Srbije nije nikada javno objavljen.

Delovi tog izvestaja su ipak dospeli u javnost zahvaljujuci nezavisnom americkom novinaru Robertu Parsonu.On je uspeo da dobija izvestaj Kantea preko njegovih izvora i da objavi juna 1999 godine u svajcarskom dnevniku "Le Courrier" sa naslovom " Alarmantni skriveni izvestaj o posledica bombardovanja Jugoslavije", pise Expreš.

Sparkson je ekskluzivno intervju za "Vesti" obelodanio kako su izvestaji o posledicama upotrebe oruzja sa osiromasenim uranijumom po zdravlje na Balkanu bili kritikovani i promenjeni u kancelarijama OUN, prenosi agencija Kosovapreš.
Izvestaj je bio kategoričan u oceni da će buduće generacije koje će živeti u tim mestima gde su bačene bombe obolevati od raka, leukemije, i da ce deformiteti novorodjenih beba porasti.

Izvestaj Kantea kaže da je zbog bombardovanja priroda u Jugoslaviji konatminirana opasnim substancama, medju kojima je najopasniji PCB, izuzetno kancerogen i odgovoran za imunoloska obolenja. Izvestaj navodi da jedan litar PCB je dovoljan da kontaminira jednu milijardu galona vode, prenosi "Express".

Robert Parson kaže da jedan direktno informisan izvor njemu rekao u julu 1999 godine da je grupa naučnika švajcaraca došla do još dramatičnijeg zaključka oko efekata osiromašenog uranijuma na Balkanu nego što je bilo dato u zabranjenom izveštaju Bakary Kantea. "Njihovo istrazivanje bilo je deo aktivnosti diplomatske grupe FOCUS, sačinjene od Švajcarske, Austrije, Rusije i Grčke. Pošto je Švajacarska platila sve troškove ostali članovi trebalo je da ćute", kazao je Parsons.

Samo nakon velikog javnog pritiska amerikanci su prihvatili da je municija bila punjena sa "prljavim" uranijumom koji je najopasniji za ljude i ambient, zaključuje "Express".
Poslednji komentari
  • sima Vreme: 04.03.2014 12:00h

    asta ste ocekivali od zapada, rat nemoral, bolestine itd, sve zavijeno u njihovu demokratiju.

  • Mikos Vreme: 04.03.2014 12:41h

    naši NATO prijatelji!

  • momazver Vreme: 05.03.2014 08:27h

    NELJUDI,NIKOGOVICI,NEKRST,KAMELEONI,LJIGAVCI,POKVARENJACI,PREVRTLJIVCI,S M R A D O V I....TRAGOVI IM SMRDE NECOVJESTVOM

  • Niki Vreme: 05.03.2014 12:09h

    svaki 5 gradjanin ima neki oblik kancera...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP