Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA NAM DONOSI IPAP, KOJI SU U BRISELU AMINOVALI MINISTRI DAČIĆ I GAŠIĆ

NATO čizma će gaziti Srbijom

Autor: I. Kljajić | 21.03.2015 - 08:57:00h | Komentara: 24

Vojnik NATO dobio je unutar granica Srbije još jednu teritoriju na kojoj će uživati posebno ugovorena prava. Ove nedelje, srpski zvaničnici obavezali su se na poštovanje stavki u Individualnom partnerskom akcionom planu (IPAP) koje, između ostalog, dozvoljavaju vojnicima Alijanse slobodan tranzit kroz Srbiju, korišćenje srpske vojne infrastrukture i uživanje zaštićenog statusa dok borave na našoj teritoriji.

Ostao još samo jedan korak do punog članstva Srbije u NATO

Ostao još samo jedan korak do punog članstva Srbije u NATO

Odlazak šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i ministra odbrane Bratislava Gašića u Brisel pre tri dana ozvaničio je zapravo najviši nivo saradnje koju partnerska država koja nije članica NATO može uspostaviti sa Severnoatlantskim paktom. Obojica naglašavaju da je to najveći korak koji će Srbija učiniti ka Alijansi, te da ne obavezuje na članstvo i ne ugrožava vojnu neutralnost Srbije.


Obaveze Beograda prema Alijansi

- sloboda kretanja NATO vojnika
- korišćenje vojne infrastrukture
- poseban status za NATO vojnike
- obuka NATO vojnika u bazi “Jug”
- uništavanje viška naoružanja
- razmena podataka sa NATO i Evropske unije

Stupanje na snagu IPAP-a znači i dozvolu Srbije da se NATO vojnici obučavaju u bazi “Jug” kod Bujanovca, pristanak na uništavanje viška naoružanja i usklađivanje propisa u oblasti odbrane sa EU, kao i razmenu podataka sa NATO i EU.

Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za “Alo!” da ove nove obaveze prema NATO predstavljaju samo širenje stručne saradnje i da nema bojazni da su korak Srbije ka članstvu.

- Taj politički deo ne može se izvesti ispod žita, jer o ulasku u Alijansu mora da odlučuje Skupština. Ovde je reč o tekućoj saradnji, koja je kreirana znatno ranije nego što je propao “Južni tok”, tako da se Dačićev i Gašićev odlazak u Brisel ne može povezati s tim.
Istraživanja pokazuju da građani preferiraju politiku saradnje sa svima i kreatori naše politike, koji zavise od njihovih glasova, to su preuzeli i uspostavili su “klackalicu”, što je u ovim okolnostima dobra politika. Evo, čim je ozvaničen najviši nivo saradnje sa NATO, najavljena je zajednička vojna vežba sa Rusima. Ma šta javno mnjenje mislilo, realnost je da smo prošle godine sa NATO imali dvadesetak vojnih vežbi, a sa Rusijom svega dve - objašnjava naš sagovornik.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 21.03.2015 09:18h

    Eeeeeeeejjjjjjjjjj Srbijo cija li si....

  • Aleksandra Vreme: 21.03.2015 09:21h

    Bez komentara sam. Ako mislite da je savremeno porobljavanje Srbije od strane Zapada i Amerike i NATA demokratija i da Srbija ide napred svaka vam cast. Samo napred demokratski robovi!!!!

  • Nikola Manojlovic Vreme: 21.03.2015 09:30h

    Ovo se zove kapitulacija i ulazaku NATO okupaciju. Zasto neko nema petlju pa da to javno kaze. Nicega ne treba da se plase. Ubijena je svaka zelja patriotskog dela nacije da se bori za bar malo casti ponosa. Ovo oni zovu demokratija. Tesko nama s njima.

  • СЕНОВИЋ Vreme: 21.03.2015 09:44h

    Потпун тријумф политике ЛДП и Чедомира Ј.

  • zoranStocholm Vreme: 21.03.2015 10:14h

    Nece proci.Referendum i krivicna odgovornost za potpisan bezvredni dokument,jel se pitamo mi nesto kao gradjani Srbije????.Bojkot.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP