Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROMENA STAVA DEKANATA

Naučnica ipak ostaje na FTN-u

Autor: Blic | 17.03.2014 - 09:44:00h | Komentara: 4

Dekanski kolegijum Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu doneo je danas odluku prema kojoj će problem radnog odnosa profesorke Ivane Kovačić biti rešen.

Ivana Kovačić ne odustaje od borbe i najavljije tužbu

Ivana Kovačić | Foto: R. Getel

Istovremeno će peticija studenata tog fakulteta biti korigovana, tako da će se njome tražiti da profesorka Kovačić ostane na fakultetu umesto, kako je prethodno bilo navedeno, da se studenti protive njenom otkazu, rekao je novinarima student prodekan Igor Graić.

Posle vanredne sednice Dekanskog kolegijuma u proširenom sastavu, dekan FTN Rade Doroslovački je izjavio da je doneta odluka "koja će razrešiti problem profesorke Kovačić", odnosno da je praktično već rešeno to pitanje koje je krajem minule sedmice izazvalo burna reagovanja u javnosti.

Naglasivši da se FTN "nikada neće odreći svojih najboljih kadrova", Doroslovački je podsetio da je u slučaj profesorke Kovačić bilo zastoja kada je reč o pokretanju procedure za njeno imenovanje u zvanje redovnog profesora.

Statut Fakultet, a i druga akta FTN-a nalažu da taj predlog mora da prodje kroz matičnu katedru fakulteta, a to se nije dogodilo u januaru, objasnio je dekan. Katedra je, kako je dodao, u januaru pokrenula proceduru za raspisivane konursa za izbor profesora na predmetu koji predaje profesorka Kovačić, naveo je dekan i dodao da je problem nastao onog trenutka kada je ta katedra "što se nismo nadali, izglasala da se ne raspiše konkurs i otuda su krenuli problemi".

Dekan Doroslovački je istakao da je on lično predložio rešenje tog problema koji je na sednici velikog Dekanskog kolegijuma, kako je rekao, usvojen sa samo jednim glasom protiv.

On je dodao da će sednica tog tela biti održana ponovo u sredu, a za devet dana je planirana sednica Nastavno-naučnog veća fakulteta koje bi tu odluku trebalo da sprovede u delo.

Student prodekan Graić je posle sednice Dekanskog kolegijuma rekao da sustudenti koji su pokrenuli peticiju bili u zabludi da je profesorka Kovačić dobila otkaz i objasnio da nije bilo reči o otkazu, nego da je u radnom odnosu do 21. maja.

"Nadamo se da će taj njen radni odnos biti produžen", rekao je Graić i dodao da će peticija, koja je prethodnog dana pokrenuta preko interneta, a danas i u pisanoj formi na fakultetu, biti preimenovana u "podršku za nastavak radnog odnosa profesorki Kovačić.

Stav FTN-a je, dodao je Graić, da će sve biti učinjno da pofesorka Kovačić bude zadržana na tom fakultetu zbog njenih izuzetnih stručnih i drugih kvaliteta.

Poslednji komentari
  • Alfa Vreme: 17.03.2014 10:43h

    Normalno!Ko je lud, da trpi pametnijeg od sebe.To je kod nas ,stalna praksa.

  • Dani Vreme: 17.03.2014 11:33h

    Ja radim na jednom tehničkom fakultetu u Beogradu, i bila sam do prošle godine i član saveta fakulteta i izbor za DEKANA bira ga nastavno veće, a sam dekan daje predlog savetu fakulteta za izbor prodekana ( ima ih 3 - za finansije, za nauku i nastavu), i savet usvaja ili ne tajnim glasanjem. Znači nije ona mogla da se sama kandiduje to su gluposti.

  • Bez Paušalnih ocena! Vreme: 17.03.2014 12:54h

    Poštovana Ivana, ko je lošiji od vas? ...Mislim, kažete da su vas lošijii proterali! Po čemu su lošiji, odnosno po čemu ste vi bolja. Ako gledate indeks pojavljivanja u dnevnoj štampi, verujem da ste jedna od najboljih u Srbiji! Tekst ovih novina navodi, da ste jedna od pet najboljih naučnica u Srbiji. To je dato paušalno bez ijednog argumenta, moliću lepo. Na osnovu kog ili kojih kriterijuma se tako nešto tvrdi. Možda zapadnih, i kojih zapadnih merila? Ima ih više....

  • Omega Vreme: 19.03.2014 10:41h

    Ja sam student FTN-a i Ivana je moja profesorka. Za nju imam samo reči hvale. Činjenica je da ona nekome smeta na FTN-u, a to nisu studenti. Prošle godine sam otišla u studentsku službu da prijavim izborni predmet koji ona drži. Rečeno mi je da su sva mesta popunjena i da moram da izaberem drugog profesora. Naivno sam poverovala, ali ipak otišla do profesorke Ivane da vidim da li je možda neko odustao, pa da me ubaci. Profesorka mi je rekla da su joj iz studentske službe javili da se za njen izborni predmet niko nije javio, te da se on neće niti držati. Šta reći? Studenti su stali na profesorkinu stranu s razlogom. Pitajte studente šta oni misle o ovom događaju, šta misle o univerzitetskim profesorima koji drže predavanja tako što čitaju slajdove s prezentacije. Nadam se da će Ivana izdržati u svojoj borbi za svoje zasluženo mesto u naučnom svetu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP