Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAKON MALE MATURE NOVE MUKE ZA MINISTRA PROSVETE I NAUKE

Naučnici hoće smenu Žarka Obradovića!

Autor: Beta | 01.07.2013 - 15:00:00h | Komentara: 5

Sindikat nauke Srbije zatražio da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović podnese ostavku zbog nestručnosti, neodgovornosti, nebrige prema nauci.

Ministar prosvete Žarko Obradović

Naučni radnici veoma nezadovoljni radom ministra Obradovića | Foto: Beta

Na konferenciji za novinare predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović je istakla da je to jedan od zahteva koej će taj sindikat izneti na protestu "Spasimo nauku", koji će sutra u 10 početi na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.


Ako "autistični Žarko Obradović" ne podnese ostavku, tražićemo od premijera da ga smeni, rekla je Jovovićeva. Sindikat će tražiti sastanak s premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučcićem, kojima će, prema njenim rečima, izneti sve razloge zašto naučni radnici izlaze na ulicu i zašto traže smenu Obradovića.
 
Predsednica sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije je istakla da nauka u Srbiji "polako tone" i da je ugrožen njen opstank zbog nebrige države. Đurđica Jovović je dodala da se nebriga države vidi iz toga što naučni radnici u institutima od početka 2013. nisu dobili novac za materijalne troskove ranije ugovorenih istraživanja, pa su ostali bez osnovnih sredstava za naučno-istraživački rad i održavanje opreme.
 
"Najavljenim rebalansom budžeta, kojim se planira smnenjenje davanja za nauko od 1,8 milijardi dinara, stanje će se samo pogoršati", rekla je ona i ocenila da bi Srbija mogla ostati bez nauke.
 
Jovovićeve je istakla i da plate naučnim radnicima kasne dva meseca, dok, kako je rekla, ministar Obradović redovno uzima svoju platu. Kako je najavila, Sindikat nauke će na sutrašnjem protestu zatražiti i povećanje nematerijanih troskova po istraživaču u ovoj godini na 50 odsto vrednosti uz 2010, a da u da u 2014. bude vraćen na nivo iz 2010.

Naučni radnici, kako je navela, u 2015. traže i povećanje ulaganja u nauku na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda u skladu sa Strategijom naučno-tehnološkog razvoja Srbije, kao i da do kraja ove godine donese zakon kojim će biti ustanovljen novi organizacioni model finabsiranja nauke, po ugledu na EU.
Poslednji komentari
  • NeLep Vreme: 01.07.2013 15:35h

    Ajmo Žare, kupi pinkle i paljba !!!

  • ON STITI GOMILU OBRADOVICA JULOVACA Vreme: 01.07.2013 16:26h

    Samo zbog cene polaganja ispita za upis na fakultete treba da padne a zbog Milojice Obradovica koji sa Hrvatima ljusti zivotnu sredinu i stampa srpske udzbenike u Hrvatskoj. Obradovici diluju lekove, medicinsku opremu i svasta da ne govorimo! Obradovicu je prosveta samo mesto gde dolazi da bi se bavio raznim biznisima sa julovcima. DOSTA!

  • Beba Vreme: 01.07.2013 17:42h

    http://www.peticije24.com/peticija_za_smenu_ministra_zarka_obradovica

  • djoka Vreme: 01.07.2013 21:53h

    Ma taj nema morala ni trunke morala...

  • sima Vreme: 01.07.2013 22:55h

    Ovako nesposobnog, a arogantnog, ministra majka retko radja. A tek sto ima saradnike- kuku i lele.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP