Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA SE PROVERI I STEFANOVIĆEV DOKTORAT!

Naučnici predali peticiju o zaštiti akademske časti!

Autor: Srna | 22.06.2014 - 18:53:00h | Komentara: 3

Peticija o zaštiti akademske časti u Srbiji, koju je podržalo više od 1.800 naučnika i profesora iz zemlje i inostranstva, predata je danas Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i drugim nadležnim institucijama.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović

Potpisnici su zatražili da bude formirana nezavisna akademska komisija koja bi dala odgovore na sumnje da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović plagirao delove doktorata odbranjenog na Univerzitetu Megatrend.
Zatraženo je i preispitivanje akreditacija Megatrend, te da u budućnosti budu ispitani svi slični slučajevi, na privatnim i na državnim univerzitetima.
Oni su tražili da se prilikom akreditacije univerzitetskih programa uzme u obzir i poštovanje etičkih standarda i pravila, te da sve master i doktorske disertacije u Srbiji, bez obzira da li su odbranjene na državnim ili privatnim univerzitetima, objavljuju u elektronskoj formi da bi bile dostupne široj akademskoj javnosti.
U peticiji su podržani napori profesora koji su na sajtu "Peščanika" ukazali na neetičke radnje u delu univerzitetske zajednice Srbije i optužili Stefanovića da je plagirao delove doktorata, a dskorašnjeg rektora Megatrenda Miću Jovanovića da je u zvaničnoj biografiji lažno naveo da je doktorirao u Londonu.

Preko rupe u  zakonu, do  dozvole za  rad: Mića  Jovanović

Mića Jovanović | Foto: FoNet

Peticija je prosleđena i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savetu za naučni i tehnološki razvoj, Konferenciji univerziteta Srbije i Komisiji za sticanje naučnih zvanja.
Peticiju je podnio profesor kriminologije s američkog Univerziteta Južni Mejn Dušan Bjelić.
Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 22.06.2014 19:56h

    Pučisti su demaskirani. Kakva crna "zaštita akademske časti"? Hteli su da pod plaštom zaštite te časti, preuzmu Megatrend od Jovanovića za male pare, znajući da se tu zaradjuje 15-18 miliona evra godišnje. Mislili su da Jovanović nema doktorat iz Londona. Medjutim, prevarili su se. Sve je palo u vodu, kada se Mića Jovanović vratio iz Londona sa doktoratom i tada je ovaj dobro smišljeni plan propao.

  • NikolaJ Vreme: 23.06.2014 06:04h

    Tisina tamo dole!!!!

  • jovan Vreme: 23.06.2014 09:38h

    A šta ovaj koji je u Americi ima da pokreće peticije,čovek radi u stranoj zemlji a meša se ovde-neverovatno.Drugo koji su to eminentni profesori sa sajta peščanik.?Vodinelići koji rade na Unionu kome je Megatrend direktna komnkurencija pa ko nije shvatio shvatiće odakle ovolika hajka na profesora Jovanovića i Megatrend.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP