Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KLINCI DNEVNO PROVODE I PO OSAM SATI NA INTERNETU

Navučeni na igrice

Autor: A. E. | 14.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Vreme koje osnovci provode za kompjuterom svodi se, prema statistici, na igranje igrica i korišćenje Fejsbuka.

Najozbiljniji problem je to što su deca  počela da se poistovećuju sa junacima  svojih igrica koje su najčešće pune nasilja

Najozbiljniji problem je to što su deca počela da se poistovećuju sa junacima svojih igrica koje su najčešće pune nasilja | Foto: Shutterstock

- U poslednje vreme roditelji nas zovu i traže pomoć, jer im deca igraju igrice po osam sati dnevno. Imamo ozbiljan problem sa zavisnošću i još ozbiljniji problem, jer su deca počela da se poistovećuju sa junacima svojih igrica koje su najčešće pune nasilja - ističe Biljana Kikić Grujić, koordinatorka centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.


Roditelji treba deci da ograniče vreme koje provode za kompjuterom, ali i da ih upute da računar koriste ne samo za igrice već i za učenje i sticanje opšteg znanja, tehničke pismenosti i opšte kulture. Postavlja se pitanje da li deci treba dozvoliti da igraju igrice, pošto neka istraživanja pokazuju da je dobro za decu.

- Deca lako pobegnu u virtuelni svet jer je on zanimljiv, zavodljiv, on je kao igra. Zato roditelji moraju biti zainteresovani da praktično pokažu deci da kompjuter koriste i za učenje - tvrdi psiholog Nevena Čolovska.

Njeno mišljenje deli i koordinatorka Biljana Kikić Grujić i dodaje da je uloga škole jednako bitna.

- Na školi je da nauči decu kako da kvalitetno koriste računare, a na roditeljima da kontrolišu šta deca rade u virtuelnom svetu - dodaje Biljana.

Autor jednog istraživanja Slobodan Malušić, specijalista pedagogije i dugogodišnji direktor OŠ “Đura Daničić“, ocenjuje da mali broj đaka koristi računar u nastavne svrhe, s obzirom na to da je anketa pokazala da 98,2 odsto njih ima sopstveni kompjuter. Između dečaka i devojčica nema velike razlike u vremenu koje provode u virtuelnom svetu - dečaci svakog dana ispred kompjutera sede 2,7 sati, a devojčice 2,3. Međutim, svaki deseti anketirani osnovac za kompjuterom je i više od 10 sati. Najveći broj đaka je svestan da je dugo sedenje ispred računara štetno. Devojčice mnogo više osećaju negativan uticaj vremena provedenog na kompjuteru od dečaka.

Vreme koje osnovci provode na računaru svodi se na igranje igrica, i to radi 58 odsto dečaka i 25,5 odsto devojčica, ali zato one više „surfuju“ po internetu od vršnjaka (69 prema 59 odsto), kako ukazuje Malušić. Zabrinjavajuće je to što svaki deseti anketirani učenik kaže da bez računara ne može da provede nijedan dan. To ih čini zavisnicima od računara.

Može, ali s merom

Jedna Oksfordova studija vršena na dečacima i devojčicama starim od 10 do 15 godina pokazala je da je 60 minuta igrica dnevno korisno i da su deca koja to praktikuju srećnija, društvenija i manje hiperaktivna u poređenju s vršnjacima koji ne igraju igrice. U studiji je učestvovalao 5.000 dece. U izveštaju piše da deca koja igraju igrice oko sat vremena dnevno bolje su prilagođena od one dece koja igraju igrice tri sata dnevno i od one dece koja ne igraju igrice uopšte.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP