Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRITIČNA POTKAPITALIZOVANOST

NBS oduzela dozvolu za rad Univerzal banci!

Autor: Tanjug | 31.01.2014 - 16:40:00h | Komentara: 0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci i imenovao Agenciju za osiguranje depozita da isplati osigurane depozite.

Univerzal banka

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci i imenovao Agenciju za osiguranje depozita za administratora.
Utvrđeno je da se u prethodnom periodu finansijsko stanje te banke znatno pogoršalo, te da je banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti i da je ugrožena likvidnost i kontinuitet poslovanja.
Imajući u vidu da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole za rad, u skladu sa Zakonom o bankama, NBS je u cilju zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema donela navedenu odluku.
Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja.
Agencija za osiguranje depozita će tokom sledeće nedelje preduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju isplate osiguranih depozita u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita.

Miroslav Mišković i komplikovano vlasništvo nad “Univerzal bankom”

Univerzal banka

Grafika / CINS

Nakon što je Narodna banka Srbije (NBS) 2006. donela zakon po kojem svako ko hoće da poseduje pet procenata banke mora da od nje traži saglasnost i tako prođe proveru porekla novca kojim kupuje akcije, ali i otkrije krajnjeg vlasnika preduzeća (umesto anonimne of-šor kompanije), zahtev dva preduzeća Miroslava Miškovića je odbijen. Nakon toga, “Deltina” preduzeća su smanjila svoje udele u banci i razbila akcije u obime ispod pet procenata, zbog čega nisu bila u obavezi da traže saglasnost i prođu provere NBS. CINS (NUNS) i OCCRP su otkrili da dva Miškovićeva preduzeća – po Zakonu o bankama ipak bila jedan akcionar. Narodna banka Srbije je potvrdila da su dva preduzeća koja su članovi iste grupe privrednih društava, jedan akcionar. “Delta đenerali osiguranje”, u delimičnom vlasništvu Miroslava Miškovića i “Delvel Pro”, za koji je “Delta holding” tvrdio da je u sastavu drugog njihovog preduzeća, bili su, na taj način, verovatno zajednički vlasnik više od pet posto “Univerzal banke” bez saglasnosti NBS, koja nije istraživala njihovo vlasništvo. Više pročotajte na sajtu CINS -a.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP