Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZBORI U BOSNI

NDP: Vodi Tadić; SNDS: Vodi Dodik!

Autor: Agencije | 12.10.2014 - 23:20:00h | Komentara: 0

Nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta u Bosni i Hercegovini, partije koje su učestvovale na različite načine tumače preliminarne rezultate.

Mukica:  Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Goran Srdanov

Iz izbornih štabova NDP i PDP saopšteno je da ubedljive prednosti imaju opozicioni kandidati, Mladen Ivanić i Ognjen Tadić, dok SNSD ističe da veće šanse za pobedu u trci za srpskog predstavnika u Predsedništvu BiH ima Željka Cvijanović, dok u trci za predsedničko mesto u Republici Srpskoj vodi Milorad Dodik.
Predsednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da, prema informacija koje ima ta stranka, u istočnom delu Srpske vode kandidati Saveza za promene Tadić i Ivanić.
"Iz Banja Luke samo iz naših štabova imamo 4.000 prebrojanih glasova, prema kojima je izjednačen rezultat između Ivanića i kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željke Cvijanović", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci u prvom obraćanju iz Izbornog štaba NDP-a.
Čavić je rekao da NDP očekuje pobedu opozicije i apelovao na vlast i građane da prihvate rezultate demokratskih izbora.
Lider NDP Dragan Čavić izjavio je da prema početnim trendovima sa biračkih mesta iz više opština RS vode kandidati opozicionog Saveza za promene.
Ukoliko bi se nastavilo sa ovakvim trendovima, srpski član Predsedništva BiH postao bi Mladen Ivanić, a predsednik Ognjen Tadić.
On je naveo da je ta ocena doneta na osnovu podataka članova NDP-a sa iz biračkih odbora i izbornih štabova ove stranke širom RS.
Čavić je pozvao sve političke stranke u Republici Srpskoj, a posebno vlast, da održe visok nivo bezbednosti u ovom bh. entitetu.
"Verujem da će organi bezbednosti u RS poštovati zakon, a ne političke naredbe. Dočekali smo dan u kome će birači odlučiti ko je pobednik i demantovali smo sve one koji su tvrdili da će nemirima doći do ozborne pobede opozicije, uz pomoć ko zna koga", rekao je Čavić.
On je naveo da postoje razne spekulacije, poput one da je večeras u 18 sati mobilisana jedinica Specijalne policije RS u Banjaluci.
"Ako je zaista mobilisana, taj ko je mobilisao, moraće da zna zbog čega to radi. U ovom trenutku nam treba pobeda demokratije, ovo je praznik, a ne dan kada bilo ko treba da pravi bilo kakvo nasilje", istakao je Čavić.


SNSD: Vode Dodik i Cvijanović

Predsednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović izjavio je večeras da prema trendovima glasanja, kojima raspolaže izborni štab SNSD, vode kandidati te stranke za člana Predsedništva BiH i predsednika RS Željka Cvijanović i Milorad Dodik.
Radmanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je na osnovu 37 posto prebrojanih glasova, kandidat SNSD Željka Cvijanović osvojila 52,3 posto glasova, dok je kandidat opozicionog Saveza za promene Mladen Ivanić osvojio 47,6 posto glasova.
Na osnovu prebrojanih 9,9 posto glasova za predsednika RS, SNSD tvrdi da njihov kandidat Milorad Dodik vodi sa 53,9 posto glasova ispred opozicionog kandidata Ognjena Tadića, koji ima 46,1 posto glasova.
Iz štabova stranaka u Republici Srpskoj dolaze oprečne informacije o tome koji je kandidat za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva u prednosti.
Potpredsednik SNSD Nebojša Radmanović negirao je da kandidati te stranke za predsednika Srpske i Predsedništvo BiH, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, zaostaju za protivkandidatima iz koalicije Savez za promene Ognjena Tadića i Mladena Ivanića.
Radmanović je, kako su preneli mediji, kaže da rezultati za predsednika Srpske dolaze sporije.
"Sve što kažem sada za 15 minuta može izgledati drugačije. U SNSD smo zadovoljni izlaznošći, to pokazuje da građani žele da kažu šta misle i o ovoj i o nekoj, eventualno, drugoj vlasti. SNSD u ovom momentu ima rezultate koji kažu da Željka Cvijanović vodi ispred Mladena Ivanića sa 52,3 posto. Ivanić ima 47,6 posto", tvrdi Radmanović.
Kada je u pitanju izbor za predsednika RS, u SNSD tvrde da Dodik vodi sa 53,9 posto, a da je Tadić dobio 46,1 posto, prema do sada izbrojanim glasovima.


PDP: Velika razlika u korist Ivanića i Tadića


 
IZ PDP-a, okosnice koalicionog Saveza za promene, tvrde da na osnovu prebrojanih glasaova na manjim glasačkim mestima Mladen Ivanić za Predsedništvo BiH i Ognjen Tadić za predsednika RS, ubedljivo vode ispred Milorada Dodika i Željke Cvijanović.
U PDP-u su, prenose mediji, izrazili zadovoljstvo zbog velikog broja izlaznosti glasača u RS.
"Izlaznost je bila oko 60 posto, što znači da su građani u velikom broju odlučili da izađu, glasaju i odluče o svojoj budućnosti. Savez za promene to posebno raduje, jer velika izlaznost je pokazatelj volje građana za promenama u RS. Očekujemo nadmoćnu pobedu kandidata 'Saveza za promjene'", rekao je funkcioner PDP Branislav Borenović.
Rezultati, dodao je, pristižu i dolaze sa manjih biračkih mesta i prema podacima kojima raspolaže ta stranka, kako je rekao, vodi u nekih 57 biračkih mesta.
"Razlika je izuzetno velika u korist Ivanića i Tadića", kazao je Borenović novinarima.
Mediji prenose da, prema informacijama iz izbornih štabova stranaka, Ivanić vodi sa 64,5, dok Cvijanovićeva ima 35,02 odsto glasova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP