Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! INTERVJU: MINISTAR PRAVDE NIKOLA SELAKOVIĆ

Ne bojim se za funkciju

Autor: Damira Ramadani | 14.04.2015 - 21:15:00h | Komentara: 3

Ministar pravde Nikola Selaković u razgovoru za naš list tvrdi da se ne plaši rekonstrukcije Vlade, pošto je, kako kaže, ministarska funkcija prolazna, i navodi da će se Ministarstvo pravde u narednom periodu baviti jačanjem pravosudne infrastrukture.

Nikola Selaković

Nikola Selaković | Foto: Oliver Bunić

U svoje najbolje rezultate ubraja donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača i rad na pripremi Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i skoro usvajnje strategije istraga finansijskog kriminala.,


- Da li se plašite rekonstrukcije Vlade?
Što bih se plašio prolaznih stvari? Ministarska, kao i svaka druga funkcija, prolazna je kategorija. Nije moje da se plašim ili ne plašim promene, već da radom i marljivošću menjam stvari koje su problematične i loše. Rad će da proceni i oceni onaj koji me je predložio, predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

- Da li ste zadovoljni radom svog ministarstva?
Ministarstvo pravde je u proteklih godinu dana veliku pažnju posvetilo jačanju pravosudne infrastrukture, što je od izuzetne važnosti za dobar i efikasan rad zaposlenih u pravosuđu, a samim tim i za dobro funkcionisanje celog pravosudnog sistema. Beogradsko pravosuđe je posle skoro 40 godina dobilo novu zgradu suda u kojoj, od septembra 2014. godine, rade parnično i građansko odeljenje Prvog osnovnog suda. Prekršajni sud u Šapcu dobio je svoju novu zgradu, a u potpunosti je renovirana zgrada Osnovnog suda u Leskovcu. Posle više od 100 godina renoviran je i čuveni Paviljon C u KPZ Niš, dok su u toku radovi na obnovi i adaptaciji blokova beogradskog CZ-a i Specijalne zatvorske bolnice. Do 1. januara ove godine otvoren je i preostali broj kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija, tako da ih sada ima 25, u sedištu svakog višeg suda po jedna. Sistem alternativnog kažnjavanja dodatno će rasteretiti zatvore i stvoriti uštede u budžetu, sa jedne strane, a sa druge, poboljšati resocijalizaciju osuđenih lica.

- Da li postoji nešto što je moglo biti bolje urađeno?
Naravno, ma koliko se trudili da dođemo do određenih rezultata, nikada ne smemo u potpunosti biti zadovoljni onim postignutim, jer je to upravo ono što nas tera da dalje radimo i budemo bolji.

- Kakvi su vam planovi za naredni period?
U narednom periodu, Ministarstvo će nastaviti na jačanju pravosudne infrastrukture - 20. aprila počeće radovi na potpunoj rekonstrukciji zgrade u Katanićevoj ulici, u Beogradu, za smeštaj nekoliko pravosudnih institucija. U toku prve polovine godine počeće i radovi na zgradi u Ustaničkoj ulici za potrebe Prekršajnog suda u Beogradu, koji se sada nalazi na više od 14 lokacija, a radićemo i na zgradama sudova u Raški i Užicu. Takođe, u cilju jednakog pristupa pravdi, radna grupa Ministarstva izradila je i nacrt predloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji će nakon usaglašavanja sa preporukama eksperata iz EU i mišljenjima domaće stručne javnosti, biti prosleđen Vladi na usvajanje.
Poslednji komentari
  • gaga vuk Vreme: 14.04.2015 21:21h

    Kako je lepo bilo videti ministra na pravnom fakultetu, kada su izvanredni studenti besedili, ministar ili nije aplaudirao ili se kiselo smejao. Kasd bi imao petlju pozvao bi studente na jednu besedu u Skupstini mozda bi nesto krenulo na bolje.

  • kolega Vreme: 14.04.2015 22:29h

    Da je po znanju i iskustvu i dalje bi bio samo asistent. Ovako jos jedan eksperiment koji nas skupo kosta!

  • Ivan Vreme: 14.04.2015 23:23h

    Ova Vlast će dosta izgubiti što se tiče biračkog tela baš zbog lošeg rada Ministarstva pravde.Prošla vlast što se tiče pravosuđa je bila najgora,a ova je gora od najgorih. Predsednik Vlade pod hitno mora da nešto preduzme što se tiče pravosuđa iz razloga što je pravosuđe sve gore i gore.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP