Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Ne daju mi kredit ni vozačku dozvolu!

Autor: S. Bečejić | 03.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Vožnja automobila je Zoranu Iliću (45) iz Šapca najveće zadovoljstvo u životu, ali više od 10 godina vozi bez dozvole. Nikada nije imao priliku da položi vozački ispit jer MUP nije u stanju da mu kao invalidu obezbedi tehničke uslove za polaganje testa na računaru.

Ne traži više, samo  isto: Zoran  Ilić

Ne traži više, samo isto: Zoran Ilić | Foto: Zoran Ilić

Zanimljivo, sve to vreme nije imao nijednu nezgodu na putu niti saobraćajni prekršaj, a do prošle godine ni probleme s policijom. Međutim, u poslednjih godinu dana dva puta su protiv njega podneli prekršajne prijave.


- Diskriminacija je zabranjena zakonom, a ja kao invalid sam upravo diskriminisan od onih koji se pozivaju na zakon. Ni sam ne želim da ga kršim, te sam zbog toga i molio da mi omoguće da dobijem vozačku dozvolu - priča Zoran.

Za poslednjih 10 godina, Ministarstvo unutrašnjih poslova dva puta je odbilo da mu omogući da test za polaganje vozačkog ispita polaže na računaru. Naime, zbog oboljenja mioklinične distonije nije u mogućnosti da olovkom popunjava obrazac.

- Prvi put sam im uputio molbu još 2003. godine, a potom i deceniju kasnije. Oba puta su me odbili jer navodno nemaju tehničke mogućnosti. Zbog nevoljnih pokreta ruku ne mogu da pišem, ali i te kako se služim računarom.
Doktor neurolog procenio je da sam sposoban da upravljam vozilom, ali mi ni to nije pomoglo da na propisan način dođem do vozačke dozvole - kaže ovaj Šapčanin, koji se razboleo u trećoj godini posle primljene vakcine protiv velikih boginja.

- Nekada sam imao i drugih želja, da se oženim, imam decu, porodicu, ali to se nije desilo. Umrli su mi roditelji, sestra, živim sam i jedina zadovoljstva su mi vožnja i rad u Udruženju za cerebralnu i dečju paralizu, čiji sam i predsednik. Ako mi to oduzmu, nema mi života...

- Želim da i mi, osobe sa invaliditetom, zaista imamo ista prava kao i ostali. Ne mogu kredit da podignem jer nisam u stanju da se potpišem. U APR-u se priznaje faksimil, u banci ne. Pa kako onda da budemo jednaki?
Poslednji komentari
  • Ana Vreme: 03.12.2014 13:03h

    Doticni gospodin se jako tesko krece i nije mi jasno kako je sposoban da vozi? Zao mi je, ali treba misliti o bezbednosti onih koji mu idu u susret

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP