Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADIKA GEORGIJE ČEKA ODLUKU SABORA

Ne dam da me oblate i ocrne da bi me izbacili

Autor: Alo! | 07.05.2015 - 01:06:00h | Komentara: 2

Sveti arhijerejski sabor, najviše crkveno telo, će na redovnoj sednici koja će biti održana 14. maja raspravljati o razrešenju kanadskog vladike Georgija.

Vladika Georgijesa damama

Ne priznaje odluke tela nižih od sabora, vladika Georgije | Foto: Blic

Vladika Georgije, koji je odlukom Sinoda privremeno razrešen dužnosti upravljanja Eparhijom kanadskom kaže da se ne stidi svojih postupaka.

- Odluku Sabora moram poštovati svakako. On je najveća instanca srpske crkve. Ali do tada ne mogu, ne želim i neću da priznajem bilo kakve odluke, naročito ne tela nižih od Sabora, kaže vladika Georgije.

On je privremeno razrešen na osnovu izveštaja komisije koju je oformio Sinod, a koja je četiri dana boravila u Kanadskoj eparhiji, pregledajući materijalno-finansijko poslovanje i sagledavajući sveukupni život eparhije i pastirski rad nadležnog arhijereja.

U saopštenju Sinoda o privremenom razrešenju stoji da su protiv vladike postojale mnoge pritužbe od sveštenstva i naroda.

Kanadski episkop, međutim, navodi da ne zna šta u tim pritužbama piše, a tažio je više puta da ih dobije, i da ne zna ni šta piše u izveštaju sinodske komisije o stanju u njegovoj eparhiji.

- Tražio sam im četiri puta ta dokumenta. Rekao sam članovima Sinoda: o čemu možemo da pričamo kada ja ne znam ni za šta sam optužen ni šta su neki svedoci rekli o meni. Sudeći po nekim ranijim zbivanjima, od Artemmija, preko Vasilija i mog brata Konstantina do Filareta, niko od njih nije dobio te izveštaje, kaže vladika Georgije za "Politiku".

On nije želeo da poredi kanonski postupak koji se vodi protiv njega sa onim koji je vođen protiv njegovor rođenog brata, vladike Konstantina koji je bio na čelu srednjoevropske eparhije do 2013. godine, kada je razrešen. Obojici braće se inače na teret stavljalo finansijsko poslovanje i loši odnosi sa sveštenstvom i vernicima.

Pred zasedanje Sabora vladika Georgije je angažovao pravni tim i nezavisne finansijske stručnjake sa kojima priprema svoju odbranu.

- Ja samo hoću, ako je to potreba i ako zaista više nisam vredan crkvi posle 44 godine svešteničke službe i 31 godinu vladičanske službe da mi pošteno i fer kažu: uradio si svoje, hvala, treba da dođu mlađi, ja sam spreman da se povučem. Ali da me na taj način oblte i ocrne i da me tako izbace, to nisam sposoban da prihvatim, dodaje vladika.

Poslednji komentari
  • goga Vreme: 07.05.2015 05:18h

    Ma sram te bilo!

  • vernik Vreme: 07.05.2015 09:10h

    Dragi Vladiko, nisi nezamenljiv, seti se svoje monaske zakletve!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP