Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: VUK DRAŠKOVIĆ

Ne dam da opet ubiju Dražu!

Autor: Ivana Kljajić | 17.05.2015 - 15:35:00h | Komentara: 24

Istog dana kada se ostvario njegov kapitalni politički cilj - rehabilitovan je Dragoljub Draža Mihailović - lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković zacrtao je sebi novi, a to je da spreči da mrtvog generala ponovo ubiju i osramote njegovi tobožnji sledbenici, koji ga isturaju „kao njihovu antievropsku, antiameričku i antizapadnu zastavu“.

Vuk Drašković

Vuk Drašković | Foto: Andrej Isaković

U koga upirete prst?
- U one koji se zaklanjaju iza Draže u svom političkom zalaganju protiv Evrope, Amerike, Zapada. To su svi oni koji se zaklanjaju iza njega, pravdajući zločine komunističkih službi bezbednosti u nedavnim ratovima u kojima je ubijena Jugoslavija. Draža Mihailović je 1946. ubijen samo zbog toga što je bio protivnik boljševičke sudbine svoje zemlje i što je bio za programsko opredeljenje Jugoslavije i Srbije ka Zapadu, pre svega ka američkoj demokratiji. Ne mogu biti jasniji.

Ipak, između redova se može pročitati da ste zamerili, na primer, radikalima i Šešelju što su prigrabili ovu pobedu za sebe. SPO je nekako ostao po strani.
- Nikog nisam pomenuo, a nikoga nisam ni izostavio. Podugačak je spisak tih koji mrtvog Dražu zloupotrebljavaju u borbi za političke ciljeve za koje se Draža nikada nije zalagao.

Mnogo je tema u mojoj glavi

Nedavno ste napisali i izdali „Isusove memoare“. Hoćete li da nam otkrijete čime ste sad kao pisac okupirani?
- Ne znam šta je sledeća tema. Mnogo je tema u mojoj glavi. Neću toliko živeti da bih sve to što želim objavio. Odluka o sledećoj temi se donosi kada sedneš i nađeš se iznad praznog lista papira.

Ostalo je primećeno da je na izricanju sudske odluke bilo isključivo stranačkih obeležja SRS-a i zastava sa likom Šešelja.
- To me ne interesuje. SPO je pokrenuo političku borbu za istinu o generalu Mihailoviću i ona je krunisana ovom presudom. SPO je po dosta čemu doživeo sudbinu generala Mihailovića i danas smo žrtva sistema i komunističkih službi bezbednosti koje su ubile generala. Završnu reč je dala istina. Kad mu se sudilo i kad ga je predsedavajući sudija Đorđević pozvao da da završnu reč, Draža je odgovorio: „Završnu reč neću dati ja. Završnu reč daće neko drugi kad ni mene ni vas ne bude bilo“. I tako se i desilo.
 
Slučaj je hteo da završnu reč na ovom procesu ima Oliver Antić. Koliko ste zadovoljni zbog te okolnosti?
- Neko je u sudu morao da izgovori formalno završnu reč, ali završnu reč su dale ove činjenice. Predstoji još napornih bitaka da bi se, pre svega pred Evropom i demokratskim svetom, skinula komunistička anatema sa generala Mihailovića vezana za njegov otpor ustaškom genocidu u Pavelićevoj Hrvatskoj.

Jeste li očekivali ovakve reakcije iz Hrvatske?
- Čitao sam i slušao reakcije da Hrvatska ne može da zaboravi zločine Draže Mihailovića na svojoj teritoriji za vreme Drugog svetskog rata. Draža Mihailović nije imao državu u Drugom svetskom ratu. Njegova država Kraljevina Jugoslavija bila je okupirana i raskomadana. On je vodio antinacističku gerilu i na području nacističke hrvatske države branio Srbe i Jevreje od državnog programa njihovog biološkog uništenja. Strašna je istina da za sve vreme trajanja Titove Jugoslavije nije objavljena nijedna knjiga, nije snimljen nijedan film, niti je napisan naučni rad o genocidu nad Srbima i Jevrejima u Pavelićevoj Hrvatskoj, ali jeste objavljeno mnogo knjiga o genocidu Dražinom u NDH. On je izgleda za komunističkog pobednika bio dodatno kriv što se suprotstavljao ustaškom genocidu u Hrvatskoj, bez obzira na to što su se tom istom genocidu suprotstavljali i partizani.

Draža Mihajlović

Draža Mihailović

 
I u Srbiji ste morali da čujete i onu drugu stranu koja podseća na to da je ovom procesu izmakla suština, a to je kolaboracija i ratni zločini nad Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i Crnogorcima, koji se vezuju za četnički pokret. Šta imate da kažete tim istoričarima koji kažu da je ideologija četnika počivala na konceptu stvaranja homogene Srbije na tlu Jugoslavije?
- Mihailović svojoj gerili još u maju 1941. daje ime Jugoslovenska vojska u otadžbini. Za sve vreme rata ta vojska je bila višenacionalna, višereligijska. U njoj je, pored Srba, bilo i nekoliko desetina hiljada Hrvata, muslimana, odnosno današnjih Bošnjaka, Slovenaca, Jevreja, Mađara... Sve do 1943, kažu istorijski podaci, u Mihailovićevoj gerili je bilo više onih koji nisu Srbi nego u partizanskoj. On je bio ministar vojni legalne izbegličke kraljevske vlade sa sedištem u Londonu, a ne u Berlinu. On je odbio da prizna kapitulaciju kraljevske vojske u aprilskom ratu i nastavio je borbu. Njega su za veliki doprinos pobedi saveznika odlikovali američki i francuski predsednik, odlikovao ga je i general Vladislav Sikorski, predsednik poljske izbegličke vlade u Londonu. Samo za slepe fanatike ovo se može nazvati kolaboracijom s okupatorom.

Verujete li da će ova presuda zaista doprineti pomirenju partizana i četnika, jer prema svemu što smo do sada videli, ovo je dolilo ulje na vatru?
- Ukoliko bismo se svi držali nepobitnih istorijskih činjenica, onda bi to doprinelo i tom pomirenju. Istina je lekovita. Ja sam iz partizanske porodice, ali ta činjenica mi nije dala pravo da budem slep za istinu kada sam tu istinu upoznao.

Nikolić namerno od Srbije pravi pijanu krčmu!

Koliko ste zadovoljni tempom kojim Srbija s Vučićem na čelu ide ka Evropi, zbog čega ste podržali ovu Vladu?
- Najsnažnije smo podržali orijentaciju Vučića, program gospodina Vučića - Srbija u Evropi, Srbija na Zapadu. Mi se za taj program borimo od svog osnivanja 1990. godine. Boreći se za to, Mihailović je platio glavom. Boreći se za taj program i SPO je izgubio mnoge glave, a i sam sam umalo zadržao svoju. Jedan smo korak do Evrope. I samo pola koraka od katastrofe.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Ko bi mogao da napravi taj polukorak do katastrofe? Ima li tih antievropskih snaga i u ovoj proevropskoj Vladi?
- Ima, i to mnogo, i u Vladi, i oko Vlade i iznad Vlade. Sve što Zapad doživljava kao ideološkog i religijskog neprijatelja udružilo se da sruši Briselski sporazum.


Možete li biti malo konkretniji?
- Prema onome što sam iz medija saznao, kosovska platforma predsednika Srbije je program guranja naše države u provaliju dublju i pogubniju od one u koju smo gurnuti na kraju prošlog veka. Šef države nudi Albancima da prihvate status Kosova definisan Ustavom SFRJ iz 1974, iako odavno nema ni tog Ustava ni te države. Jednako je to tragično i neuračunljivo kao i da traži da Slovenija, i Hrvatska, i BiH, i Crna Gora i Makedonija ponište svoju nezavisnost i vrate se pod okrilje Ustava od 1974. On, sigurno, zna da piše besmislice, i čini to, i svesno, i sa proračunatim ciljem.

Kojim ciljem?
- Da uskovitla epske i mitske kosovske strasti u Srbiji, da državu pretvori u pijanu krčmu, da se on predstavi kao mučenik koji brani izgubljeno Kosovo, onaj koji između Briselskog sporazuma i nebeskog carstva smrti bira ovo drugo. U tom haosu i galami, opet će, po toj, po Srbiju fatalnoj strategiji, mudri ljudi biti ućutkani, glupaci će da srbuju, a fukara da se bogati.


Mogu li takvu platformu podržati Vlada i Skupština?
- Razum nalaže da takav dokument bude odbijen, čak i javno ismejan. Nažalost, razum nije naročito cenjena kategorija u Srbiji. Još se niko ne usuđuje da kaže da se iz postojećeg Ustava mora izbaciti preambula o Kosovu kao autonomnoj pokrajini Srbije, jer kosovsku nezavisnost priznaje ogromna većina članica EU i UN. Zvanični stav naše države je za Riplija: Nije ustavna preambula nestvarna, nego je stvarnost neustavna.

Poslednji komentari
  • polat Vreme: 17.05.2015 15:42h

    blago tebi za drazu i drazi za tebe

  • zagondzija Vreme: 17.05.2015 15:50h

    Vuce spavaj

  • ana Vreme: 17.05.2015 16:13h

    Ko je bre ovaj covek.Nesto mi je poznat ali nikako da se setim ko bese.

  • branko Vreme: 17.05.2015 16:15h

    Dokle bre? Kakve veze ova ispušena lula ima sa Dražom Mihajlovićem?

  • zoran Vreme: 17.05.2015 16:34h

    Sa kojim pravom Vuk Drašković komentariše ovakav događaj,pa Vuk je par puta obmanuo građane jer je kukavica,Draža je bio heroj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP