Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPREZNO

Ne konzumirati hranu sa poplavljenih područja

Autor: A.O. | 20.05.2014 - 12:40:00h | Komentara: 0

Prema preporuci Instituta za javno zdravlje sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa - zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredne proizvode uskladištene u ambarima, ne treba koristiti za ishranu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je preko Uprave za zaštitu bilja i fitosanitarne inspekcije uspostavilo lanac obaveštavanja sa lokalnim kriznim štabovima u poplavljenim područjima i dalo nalog za obavljanje kontrola i sprovođenje potrebnih fitosanitarnih mera iz nadležnosti fitosanitarne inspekcije, prenosi telegraf.

Obrenovac poplave

Na osnovu prikupljenih informacija o nastalim štetama na objektima koji mogu biti od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i sagledavanja posledica koje mogu nastati posle povlačenja vode, a u cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, upozorava poljoprivredne proizvođače koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve poljoprivrednih kultura i ne koriste ih za ishranu.

Poplave u Krupnju Foto: Facebook

Prema preporuci Instituta za javno zdravlje sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa – zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredne proizvode uskladištene u ambarima, ne treba koristiti za ishranu, obzirom da pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja.

Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa – poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave, ne treba koristiti za ishranu. Institut za javno zdravlje preporučuje da se za ishranu ne koriste lako kvarljive hranljive namirnice poput mesa, mleka i jaja, svežeg voća i povrća već konzervirane namirnice, suvo voće i konditorski proizvodi.

Preporuka Instituta je da se sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom drže u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama. Neophodna je striktna higijena ruku, posebno pri pripremi i konzumiranju hrane dok se u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i povišena temperatura obavezno jave lekaru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP