Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZORENJE

Ne kupujte limun dok se država ne oglasi!

Autor: Beta | 03.11.2014 - 13:16:00h | Komentara: 0

Potrošači u Srbiji trebalo bi da se uzdrže neko vreme od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je to voće koje se nalazi u prometu u Srbiji ispravno, preporučuju stručnjaci.

limun

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbija (NOPS) Goran Papović je agenciji Beta kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego dvostruko pojeftini.
Prema rečima Papovića, tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, cena limuna "drastično skočila".
"Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita", naglasio je Papović.
On je dodao i da je građanima "dosta više paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnim stavom".
Na pitanje kakvim podacima o kvalitetu hrane u Srbiji to udruženje raspolaže, Papović je kazao da su oni "šaroliki i da politika ima veliki uticaj".
On je naveo da je NOPS nedavno uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede da su neki proizvodi povučeni sa tržišta Evropske unije, ne precizirajući o kojima je reč, kao i da je sada dopis poslat i za limun, ali da još nisu dobili povratnu informaciju.

Goran  Papović

Goran Papović | Foto: Aleksandar Kamasi

"Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru", naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savet za bezbednost hrane, iako je to zakonska obaveza od pre pet godina.

"U Srbiji jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem", upozorio je predsednik NOPS-a.

Mediji prenose da se u Srbiji prođae jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Krajem avgusta cena limuna je bila oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru se to voće u nekim prodavnicama prodavao po akcijskim cenama od oko 130 dinara za kilogram.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP