Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALA ANASTASIJA (15), KOJA BRINE O MAJCI, SESTRAMA I BRATU, MOLI ZA POMOĆ

Ne mogu da gledam kako se mama muči

Autor: J. Jokanović | 22.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 15

Mama je prestala da se leči jer nema za lekove. Ne znam više ni od čega živimo. Bojim se da pitam... Tata je preminuo pre nekoliko godina, od tada smo se snalazili kako smo znali i umeli. Na svu muku, mama sada ima jednu bolest.

„Samo da mi se nešto  ne desi. Hvata me strah  od pomisli da će mi deca  na ulicu“, kaže Snežana

„Samo da mi se nešto ne desi. Hvata me strah od pomisli da će mi deca na ulicu“, kaže Snežana | Foto: Jelena Vučetić

„Ne znam kako preživljavamo
i od čega mama plaća račune.
Pitam se kako će da podigne
nas četvoro”, kaže Anastasija

Mora da operiše nešto na materici i ne može da radi. Ja sam njeno najstarije dete i volela bih da radim negde kako bih joj pomogla, nažalost ne mogu pošto sam maloletna. Teško mi je da je gledam kako se muči - napisala je u pismu našoj redakciji 15-godišnja Anastasija Cvijović iz Zemun polja.


Pomažu samo bolesnoj deci
Anastasija kaže da su se mnogima obraćali za pomoć, pisali raznim fondacijama, ali je uslov uvek bio da su deca bolesna.
- Od raka, paralize ili drugih teških bolesti. Mama je na sve to rekla da joj je samo važno da smo mi zdravi. Nadam se da će ona otići na lečenje i da će joj biti bolje - kaže ona.

Na vratima socijalnog stana u naselju Kamendin čeka nas ova devojčica kojoj bi glavna briga trebalo da budu momci. Umesto toga brine o mami Snežani (35), sestri Anđeli (13), Jelisaveti (6) i bratu Vojinu (4). Jedva sastavljaju kraj sa krajem, živeći od 15.000 dinara mesečno... Više gladni nego siti...
- Verujte da više ne znam kako preživljavamo i od čega mama plaća dažbine. Računi su preveliki, mama ih krije, ali ja sve vidim. Pitam se kako će uspeti da podigne nas četvoro. Nadala sam se da ću zbog toga što sam odličan đak dobiti stipendiju, pa bih joj na taj način pomogla. Možda sledeće godine... - tužnim tonom priča Anastasija, koja je, iako ima samo 15 godina, često odgovorna i za ostalu decu.

Uprkos svim  problemima,  deca su odlični đaci

Uprkos svim problemima, deca su odlični đaci | Foto: Jelena Vučetić

Pomozite

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete ovoj porodici, možete ih pozvati na broj
065/51-16-378

Kaže kako mama, koja već deset godina boluje od koksaki virusa, kao posledicu te bolesti ima i 30 odsto oštećenje srca, probleme sa niskim pritiskom, a na svu muku prošle godine su joj otkrivene promene na materici i predložena je hitna operacija koju ona uporno odlaže. Nema kome da ostavi decu i samo razmišlja šta će sutra izneti na sto.

- To mi je najveći strah. Sva primanja, dečji dodatak, socijalna pomoć i očeva penzija ne prelaze 15.000 dinara. Kud ću ja sa decom – hvata se Snežana za glavu.

Više gladni nego siti

Više gladni nego siti | Foto: Jelena Vučetić

Pre tri godine ostala je sama sa decom kada su joj u razmaku od mesec dana preminuli i suprug i otac koji im je dosta pomagao. Osim toga, pre deceniju je ostala bez posla u GSP-u, jer je na bolovanju bila šest meseci, a službu održavanja u kojoj je radila u međuvremenu je preuzeo privatnik koji nije imao razumevanja za njenu bolest. Od tada je radila povremene poslove, ali joj bolest ne dozvoljava dugo zamaranje.

- Samo da mi se nešto ne desi. Hvata me strah od pomisli da će mi deca na ulicu - završava priču Snežana.

U školu sa tuđom markicom
Anastasija svakog dana putuje do škole koja je u centru Beograda koristeći sestrinu povlasticu za osnovnu školu.


- Razmišljala sam da je ispišem i upišem u neku školu bliže Zemunu. Ode u školu u 12, a vrati se u devet uveče. Ceo dan provede gladna. Dam joj za užinu 50 dinara, ali šta može da kupi za taj novac. Znam da je više gladna nego sita. O prevozu ni ne razmišljamo. Anastasija se vozi na Anđelinu povlasticu za osnovce pošto je njena škola blizu i ne treba joj prevoz- kaže Snežana.

Poslednji komentari
  • Red Vreme: 22.01.2015 10:03h

    Pomoć hitno!

  • Mimi Vreme: 22.01.2015 10:09h

    Uvek se rastužim kada čitam ovakve TEŠKE I TUŽNE tragične sudbine...Ja lično često pomažem ali to je KAP U MORU! Ovakvim ljudima I ovoj SAMOHRANOJ majci zaista treba DRŽAVA da se ukluči I da joj posao! HRANITELJIMA SE DAJU DECA IZ OVAKVIH SIROMAŠNIH PORODICA....PA DAJTE TOJ ŽENI ZA NJENU DECU TAJ NOVAC I NEMOJ TE ODVAJATI DECU OD BIOLOŠKIH RODITELJA ! TO JE ZA MENE NAJVEĆA GLUPOST I NAJVEĆI GREH!

  • Petar Vreme: 22.01.2015 10:52h

    E ..... ти живот :(

  • misko Vreme: 22.01.2015 11:02h

    Strasno..potresno. a da li ova vlast zna da je sve vise ovakvih ljudi, dece, starih i to nikoga nije briga kako se prezivljava sa 15.000 din. Bitno je samo kako doci na vlast pokrasti sta se moze i nikom nista. Dosta vise aviona, kamiona dajte malo okrenitie se narodu!!!!

  • Enko Vreme: 22.01.2015 11:57h

    E koliko nas je ovakvih... i sličnih...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP