Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST MEŠTANA NASELJA BRAĆA JUGOVIĆ IZ OBRENOVCA

„Ne možemo više ovako da živimo!“

Autor: G. Đ. | 25.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Meštani naselja Braća Jugović u Obrenovcu blokirali su juče na jedan sat most preko reke Kolubare na ulazu u taj grad, zahtevajući od Vlade hitnu isplatu ranije obećane pomoći za obnovu nakon poplava.

„Komisija još nije bila kod mene“: Miodrag Đorđević

„Komisija još nije bila kod mene“: Miodrag Đorđević

Ovo je treći protest građana u poslednjih šest dana. Stotinak demonstranata prekinulo je blokadu, ali najavljuju nove proteste.


Jovan Milivojević, predsednik udruženja građana iz naselja Braća Jugović, izjavio je za „Alo!“ da su se jučerašnjim protestima priključili meštani još 12 naselja koja su najteže pogođena majskim poplavama. Prema njegovim rečima, situacija u Obrenovcu je očajna, a građani samostalno, bez ičije pomoći, rade na sanaciji štete, koja je ogromna.

- Nemamo više strpljenja, naselje Braća Jugović nalazilo se 22 dana pod vodom u koju se izlila gradska kanalizacija. U opštini kažu da je naselje sada sigurno za život, ali mi im ne verujemo jer nam još nisu pokazali te analize. Zbog toga smo uzorke zemlje o sopstvenom trošku poslali u Institut za javno zdravlje „Batut“ - u besu kaže Milivojević.

On navodi da su građani uz pomoć Vojske i volontera uspeli da za 15 dana ponovo uvedu struju u naselje.
Nezadovoljan je i Miodrag Đorđević, čiju je kuću poplava srušila do temelja i on sada spava u garaži.

- Komisija za procenu štete još uvek nije obišla moje imanje. Niko me ne gleda, kao da sam smrdljiv sir - kaže Đorđević.

Dragan Ivanović iz naselja Šljivici, koji je u poplavi izgubio majku, očuha i kumu kada im je podivljala reka prevrnula džip kojim su pokušali da pobegnu od vodene bujice, takođe nema gde da stanuje. Njegovu kuću, koja se nalazi stotinak metara od Kolubare, voda je u prvom poplavnom talasu potpuno potopila i u njoj je sada nemoguće živeti.

- U kuću ne mogu da se vratim, a svakog meseca plaćam 200 evra za zakupninu jednog stana u Obrenovcu - očajan je Ivanović.
Jedan od razočaranih i ogorčenih Obrenovčana je i Pero Šteković, koji 73. dan čisti kuću od posledica poplave.

- Ne znam šta da radim. Niko mi ne pomaže, pa sam sam sušio crep sa kuće, koja je bila poplavljena preko dimnjaka. Svi nešto obećavaju, a meni u kuću još nije stigla komisija za procenu štete - kaže Šeković.
Na komisiju je ljut i Boban Damjanović, sa čije je kuće, pored krova, reka odnela i jedan zid.

- Kuća je očigledno potpuno uništena, ali je komisija procenila da je moguće obaviti sanaciju - kaže Boban, koji sa suprugom i maloletnom ćerkom već dva meseca spava u šatoru koji su dobili od dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Obrenovca.

Gradiće se 350 novih i popraviti 10.000 oštećenih porodičnih kuća

Vlada Srbije usvojila je juče programe obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata na područjima poplavljenim tokom maja ove godine. Planirana je izgradnja 350 kuća i isplata materijalne finansijske pomoći za vlasnike 10.000 oštećenih porodičnih stambenih objekata. Državnim programom obnove biće građene tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara, na osnovu broja članova domaćinstva. Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, porodicama će biti isplaćen novčani iznos, i to dva miliona dinara za kuće od 60 kvadratnih metara, 2,5 miliona za objekte od 80 kvadrata i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara. Za sprovođenje Programa obnove porušenih stambenih objekata obezbeđeno je 875 miliona dinara. Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja, i to: za prvu kategoriju oštećenja 120.000 dinara, za drugu 200.000, za treću 250.000, za četvrtu 350.000 i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara. Za sprovođenje tog programa obezbeđeno je 2,5 milijardi dinara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP