Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TAJNE PRIPREME ZA BORBU PROTIV SMRTONOSNOG VIRUSA

NE PANIČITE! BAREM NE ODMAH! EBOLA već u Srbiji?

Autor: Radmila Briza | 11.10.2014 - 20:05:00h | Komentara: 2

Bukvalno je pitanje sata kada će u Srbiju, prvi put u istoriji naše medicine, “sleteti“ prvi slučaj ebole! Možda već i jeste, pošto je pod zdravstvenim nadzorom, prema zvaničnim informacijama, 728 osoba, od kojih su 93 doputovale sa područja ugroženih ebolom.

Ne paničite! Barem ne odmah, jer kako nas uveravaju zdravstvene vlasti, epidemiliozi i virusolozi, ne bi trebalo da bude epidemije te bolesti kod nas jer smo navodno sasvim spremni.

Pitanje je sata kada će ebola stići u Srbiju

Pitanje je sata kada će ebola stići u Srbiju | Foto: Vesna Lalić

 Da je Ministartvo zdravlja u visokoj pripravnosti, govori jučerašnji sastanak ministra Zlatibora Lončara sa članovima posebne radne grupe za ebolu kako bi se „napravio presek stanja, šta imamo, a šta nam fali i dokle su stigli tenderi za nabavku neophodne opreme”.
- Trenutno je najspremnija Klinika za tropske i infektivne bolesti KCS-a jer je sve nabavila na vreme - kaže izvor „Alo!“ iz tog ministarstva.
Epidemolog Radmilo Petrović, jedan od stručnjaka koji su aktivno učestvovali u suzbijanju epidemije variole vere ili velikih boginja 1972. godine, tvrdi za “Alo!” da je ebola izazov za struku jer će se prvi put pojaviti kod nas. To je opasna bolest čija je smrtnost od 60 do 90 odsto, ali da su najugroženiji zdravstveni radnici, a ne ostalo stanovništvo.
- Ebola se prenosi sa čoveka na čoveka putem telesnih tečnosti - krvi, pljuvačke, suza, crevnog i želudačnog sadržaja i sperme. Zbog toga je neophodna najveća opreznost zdravstvenih radnika koji su u timu za lečenje pacijenta. Sreća je što se zaraza ne širi vazdušnim putem, tako da može da se izbegne epidemija – objašnjava naš sagovornik.

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

Prema njegovim rečima, onog momenta kada osoba za koju se sumnja da može da bude zaražena virusom ebole dobije temperaturu, mora da se javi u neku od infektivnih klinika.
- Istovremeno, lekari i sestre od tog časa moraju da poštuju sve standarde pune zaštite na radu. Nije neophodno da nose zaštitne skafandere, ali obavezno rukavice, masku na licu i naočare. Ako nemaju ta zaštitna sredstva, dovoljna su bilo koja. Takva je bolest da pacijenti krvare iz svih telesnih šupljina - nosa, očiju, ušiju, povraćaju krv, ali imaju i proliv. Najvažnije je, u sprečavanju širenja bolesti, da niko nema direktni kontakt sa zaraženim materijalom tog bolesnika, jer virus u organizam prodire preko sluzokože, ali i mikroranica na koži – navodi dr Petrović i dodaje da i najmanja nepažnja može da košta života onoga koji se brine o pacijentu, baš kao što je to bilo i tokom epidemije variole vere.
On podseća svoje kolege da posle svake intervencije na pacijentu promene rukavice i peru ruke toplom vodom i sapunom.
- Pošto je smrtnost visoka, ista procedura važi i za preminulog od ebole. Svi koji su u kontaktu sa telom moraju da imaju zaštitnu opremu, a kada završe sa radom, da se obavezno istuširaju - kaže taj epidemiolog.

Dr Milanko  Šekler

Dr Milanko Šekler

Dr Milanko Šekler, virusolog u Specijalističkom veterinarskom institutu “Kraljevo”, ne vidi razlog za toliku paniku u svetu i Srbiji od ebole. Kaže da to jeste opasna bolest, ali se ne širi tako brzo kako mi zamišljamo.
- Ebola je zoonoza, odnosno bolest se prenosi sa životinje na čoveka. Rezervoar virusa je veliki slepi miš, koji se hrani voćem. On viruse u spoljašnju sredinu izbacuje izmetom, ali i preko pljuvačke. Ugrize voćku, koju posle nađe majmun i pojede, a tog majmuna pojede čovek. To je način prenosa. Sa čoveka na čoveka virus se prenosi samo putem telesnih tečnosti. To je u neku ruku sreća jer da se širi vazduhom, kao na primer razni tipovi gripa, epidemije bi bile neizbežne - navodi on.
Dr Šekler tvrdi da je svaka infektivna klinika u Srbiji spremna za obolele jer sve imaju zaštitnu opremu da medicinsko osoblje ne dođe u kontakt sa zaraženim materijalom obolelog.


Ebolu će širiti bombaši samoubice!

Radikalni islamisti iz redova Islamske države mogli bi da iskoriste samoubilačke akcije u Evropi i širom sveta kako bi širili smrtonosni virus ebole! Američki eksperti za borbu protiv terorizma tvrde da džihadisti planiraju da se namerno zaraze virusom pre nego što krenu na samoubilačke misije. Oni lako mogu da se prebace u Evropu sa desetinama hiljada izbeglica koje svake godine iz severne Afrike prelaze u Italiju i Španiju u potrazi za boljim životom.
“Ova teorija je sasvim ostvariva. Džihadisti veruju u samoubilačke akcije i lako mogu da budu nosioci smrtonosnog virusa”, kaže Entoni Glis, direktor Centra za bezbednost i obaveštajne studije.
Antropolog Piter Volš sa Univerziteta Kembridž tvrdi da bi džihadisti mogli da naprave biološke bombe:
“Virus je vrlo nestabilan kada se izdvoji iz organizma domaćina. To otežava stvaranje oružja. U teoriji bi teroristi mogli da iskoriste virus u obliku praha koji bi pomoću eksplozije razneli po gusto naseljenom području”.

Postupak
sa zaraženima

Dr Zoran Panajotović

Dr Zoran Panajotović | Foto: Jelena Vučetić

rim. dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja, navodi da je Srbija sprovela sve neophodne procedure po preporukama Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa ebolom.
- Ključne institucije su zavodi, odnosno instituti za javno zdravlje i zdravstvene ustanove na njihovom području, odnosno u zoni odgovornosti. Za eventualno obolele osobe od ebole procedura je sledeća: obolela osoba se odmah transportuje u jednu od infektivnih klinika, izoluje se i pod posebnim je nadzorom po datim uputstvima. Pod nadzorom je i osoblje zdravstvene ustanove u kojoj se oboleli leči - kaže dr Panajotović.

Neslana šala u avionu!

Jedan američki državljanin izazvao je paniku u avionu na letu iz Filadelfije u Dominikansku Republiku kada je iz čista mira počeo da kašlje i da viče da se zarazio ebolom dok je boravio u Africi! “Imam ebolu, svi ste na*ebali”, vikao je ovaj 54-godišnjak. Avion sa svih 290 putnika i članova posade je odmah izolovan na pisti po sletanju u Dominikansku Republiku. Šaljivdžija je prisilno odveden na testiranje, a rezultati su bili negativni. Ispostavilo se da nikada nije bio u Africi. Putnici su zadržani u avionu više od dva sata pre nego što su pušteni.


Prvi slučaj u Brazilu!

a

Prvi slučaj ebole zabeležen je u Brazilu, gde je muškarac iz Gvineje primljen u bolnicu sa simptomima ove smrtonosne infekcije, saopštilo je brazilsko ministarstvo zdravlja. Ovaj 47-godišnjak prebačen je u izolovani deo bolnice u zapadnom brazilskom gradu Kaskavel, u državi Parana, 21 dan nakon što je napustio zapadnu Afriku, objavio je list “O Globo” pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.


Lažna uzbuna u Makedoniji

Hotel u kome je boravio preminuli Britanac

Hotel u kome je boravio preminuli Britanac | Foto: AP

Mala je verovatnoća da je uzrok smrti Britanca Kolina Džefrija (58), koji je preminuo u klinici za infektivne bolesti u Skoplju bila ebola, najverovatnije se radi o komplikacijama nastalim posle trovanja alkoholom! Dobro upućeni izvori iz Skoplja tvrde da je preminuli britanski državljanin, koji je bio angažovan kao savetnik makedonske vlade, poslednji put bio u Africi pre tri godine u poseti sestri u Tanzaniji. Lekari sumnjaju da se radi o komplikacijama koje su izazvane konzumiranjem prevelike količine alkohola.

Karantin na Avali?

Stručna komisija Ministarstva zdravlja trebalo bi do kraja meseca da odluči koji će od nekoliko objekata koje su obišli sanitarni inspektori biti proglašen karantinom za osobe koje su doputovale iz ebolom zaraženih područja. Za sada, pozitivno je ocenjeno odmaralište “Šuplja stena” na Avali jer bi moglo da ispuni higijensko-sanitarne i epidemiološke uslove. Ljudi bi tamo boravili 21 dan, koliko je maksimalan period inkubacije. Tamo bi im bile dozvoljene uobičajene aktivnosti, osim napuštanja objekta.

Žarišta ebole

Epidemija ebole izbila je početkom godine u zapadnoj Africi, i to u Sijera Leoneu, Liberiji, Gvineji, Nigeriji i Senegalu, a zatim u Americi i Evropi. Do sada je umrlo oko 4.000 ljudi.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Deda Vreme: 11.10.2014 21:04h

    Angažujte Kona i Todorovića sa njima ćemo biti sigurni kao i sa svinjskim gripom koji su zaustavili vakcinacijom.

  • mira Vreme: 12.10.2014 08:57h

    Svi pišu samo o zaštiti zdravstvenih radnika,a o obolelima skoro ništa. Dali su svi zaraženi ebolom *osuđeni*na smrt...? Kako da se zaštitimo.....itd......?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP