Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZNO

Ne platiš porez, ode ti stan!

Autor: Aleksandra Medaković | 30.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Uprava javnih prihoda izgleda je baš doslovno shvatila narodnu izreku “dug nije dobar drug”, pa svim vlasnicima nekretnina koji nisu na vreme izmirili porez na imovinu zaračunava kamate na kamate, iste one koje je Ustavni sud još u julu ove godine proglasio neustavnim.

Podneo pritužbu: Saša Janković

Podneo pritužbu: Saša Janković | Foto: FoNet

Ombudsman pokrenuo kontrolu rada i zakonitosti Poreske


Zaštitnik građana Saša Janković je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Poreske uprave, saopšteno je juče iz njegove kancelarije. Na osnovu informacija koje je primio od građana da Poreska uprava poreskim obveznicima i drugim poreskim dužnicima još obračunava kamatu na poreska dugovanja primenom konformne metode (kamata na kamatu), koja je oglašena neustavnom odlukom Ustavnog suda od 12. jula ove godine, zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Poreske uprave.
Zaštitnik građana zatražio je izjašnjenje poreskog organa u roku od 15 dana, navedeno je u saopštenju.

Da zlo bude veće, onim građanima koji iz nekog razloga nisu bili u stanju da plate porez na imovinu, a koji imaju dug preko 50.000 dinara, ova institucija daje mogućnost da ga isplate na rate, a jedan od načina jeste da kao zalog za garanciju plaćanja - daju stan!

Prema podacima do kojih je redakcija “Alo!” uspela da dođe, vlasnici nekretnina u prestonici duguju po osnovu poreza na imovinu neverovatne četiri i po milijarde dinara (4.569.500.817 dinara), od čega je čak dve milijarde (tačnije 2.262.176.860 dinara) na ime zaračunatih kamata!

U Upravi za javne prihode grada Beograda ističu da prema izdatim opomenama broj obveznika koji duguje porez na imovinu iznosi 269.085, te da od toga broja 22.891 obveznik duguje porez veći od 50.000 dinara.
Jelena M. iz Beograda jedna je od onih sugrađana koji su ostali neprijatno iznenađeni kada im je na kućnu adresu stigla opomena uvećana skoro duplo za kamatu.

- Pošto mi je dugovanje bilo oko 32.000, jer porez plaćam kada dođem u zemlju, svakih nekoliko godina, šokirala sam se kada sam videla da su mi kamate na taj iznos još tolike, te da mi je dug oko 60.000 dinara. Otišla sam u Upravu i tamo su mi rekli da platim dug do visine od 50.000 dinara, a da ostatak duga mogu da platim na rate.

Samo u Beogradu više od  22.000 porodica moglo bi  da ostane bez krova nad  glavom zbog duga za porez na imovinu većeg od 500 ev

Beogradu više od  22.000 porodica moglo bi da ostane bez krova nad
glavom zbog duga za porez na imovinu većeg od 500 evra| Foto: Dalibor Danilović

I Dinkić protiv kamatarenja!


Ministar finansija Mlađan Dinkić juče je istakao da je zaštitnik građana Saša Janković u pravu kada je zatražio kontrolu rada Poreske uprave, a zbog obračuna kamata na kamatu na dugovanja građana.
- Takav način obračuna je ukinut i Janković je bio u pravu kada je podneo pritužbu protiv Poreske uprave - naveo je Dinkić, koji je dodao da postoji mogućnost da do kraja novembra bude usvojen zakon o otpisu zateznih kamata i mirovanju poreskog duga za one obveznike koji redovno izmiruju tekuće obaveze.

Tako sam i uradila. Međutim, posle toga na kućnu adresu mi je stiglo rešenje u kome se navodi da mogu da platim dug, ali uz neko od sredstava obezbeđenja, poput hipoteke nad stanom ili dva žiranta. Kada sam otišla da se raspitam o čemu se radi, objasnili su mi da mi je dug preko noći narastao, jer po danu kamata iznosi oko 60 dinara, i da zbog toga nisam spustila dug ispod 50.000 - kaže naša sagovornica.

U Upravi kažu da fizička lica kojima je dug ispod 50.000 dinara imaju mogućnost da isplate dugovanje bez sredstava obezbeđenja, ali da moraju doći da podnesu zahtev za odlaganje plaćanja.

- Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisano je da se od 7. januara 2012. godine od poreskih obveznika neće zahtevati sredstvo obezbeđenja naplate duga koji se odlaže ako je poreski dug za fizičko lice do 50.000 dinara, za preduzetnika do 100.000 dinara i za pravno lice do 500.000 dinara - navode u ovoj ustanovi.

Uprava javnih prihoda

Uprava javnih prihoda | Foto: Goran Srdanov

Sredstva od poreza za izgradnju vrtića

U Upravi za javne prihode ističu da se sredstva od naplate poreza na imovinu, kao jedan od osnovnih prihoda grada, u celosti koriste na teritoriji grada Beograda.
- To praktično znači da će se iz sredstava ostvarenih od poreza na imovinu iz gradskog budžeta kao i budžeta gradskih opština finansirati održavanje i građenje ulica, puteva, vodovoda i kanalizacije, škola, vrtića i drugih vitalnih objekata, što podrazumeva kvalitetnije uslove života i rada u Beogradu. Pri tom, grad vodi računa o fiskalnom opterećenju, pa je porez na imovinu fizičkih lica za 2012. godinu zadržan na istom nivou kao i za 2011. godinu - navode u Upravi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP