Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKARI TIRŠOVE TVRDE

Ne preti nam epidemija malih boginja

Autor: Tanjug | 05.03.2015 - 09:33:00h | Komentara: 0

Doktorka Nevena Jovičić iz Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj izjavila je danas da nema velikog straha od epidemije malih boginja u Srbiji gde je visok procenat vakcinisanih, kao i da je mnogo veća korist od vakcinacije nego što su neželjena dejstva.

Male boginje

Male boginje | Foto: Profimedia

Jovičić je za RTS rekla da je Srbija zemlja koja još uvek ima visok procenat ostvarene vakcinacije protiv malih boginja pa da samim tim na klinici nisu imali decu obelelu od malih boginja - niti što bi trebalo da se leči, pa tako ni decu sa teškim komplikacija od malih boginja.

- 'Male boginje kada se dese u sredini gde je visok procenat vakcinacije velikog straha ne treba da bude - rekla je Jovičić dodajući da se ta bolest, pa i teške komplikacije leče.

Na pitanje da li su osnovna upozorenja da nam preti epidemija malih boginja, ona je istakla da razloga za veliki strah nema objašnjavajući da epidemija znači iznenadni povećan broj obolelih od onog što je ocekivano.
- Trenutno u Srbiji epidemije se dešavaju na lokalnom, jasno ograničenom nivou. Masovno, čiklično tri do pet godina dolazi do regionalnih epidemija malih boginja i to nije ništa neuobičajno poslednjih godina - rekla je Jovičić.

Ona je istakla i da vakcina, kao i svaki drugi lek, odnosno kao i sve vakcine, ima odredjena neželjena dejstva, a da je to jasno opisano i da su predočena sva neželjena dejstva.
- Ono što vidjamo su lakša nezeljena dejstva posle same vakcinacije koje se javljaju u prve dve nedelje odnosno mesec dana po primljenoj dozi vakcine. To su laka neželjena dejstva koja mogu biti lokalna u smislu nekog otoka ili crvenila, temperature ili lifnih čvorića na vratu što je opisano. Kada se stave sva neželjena dejstva s jedne i korist s druge strane mnogo je veća korist od vakcinacije nego od neželjenih dejstva - poručila je Jovičić.

Ona je ocenila i da sva neželjena dejstva treba da budu predočena roditeljima pre nego što dete primi vakcinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP