Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTRAJK PROSVETARA

Ne radi 300 škola, Verbić preti otkazima!

Autor: I. Ž. | 23.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 22

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije danas će potpuno obustaviti nastavu, jer su njeni članovi koji su učestvovali u štrajku dobili umanjene plate za februar ili ih pak uopšte i nisu dobili.

Rešili da idu do  kraja: Prosvetari

Rešili da idu do kraja: Prosvetari | Foto: Oliver Bunić

- Zarade su prosvetarima koji su bili u štrajku umanjene do 33 odsto, i to zavisi od direktora i školske uprave. Zbog toga ćemo danas radikalizovati štrajk potpunom obustavom nastave - najavio je za „Alo!“ Dragan Matijević, predsednik Sindikata. Kako je dodao, od sutra će štrajk biti radikalizovan, te se neće odvijati ni dopunska nastava, vannastavne aktivnosti, takmičenja...


- Kada imamo ovakvog ministra, nema drugog načina - poručio je Matijević, dodajući da će nastavu obustaviti oko 300 škola. U dva sindikata koja najavljuju štrajk ima ukupno oko 50.000 ljudi, a prema proceni Milorada Antića iz Sindikata radnika u prosveti, danas neće raditi barem oko 35.000 njih. Sindikalci najavljuju i tužbe protiv direktora škola koji su postupili po ranijem dopisu Ministarstva prosvete u kojem se traži umanjenje zarada, a zatim i protest ispred zgrade Vlade. S druge strane, ministar prosvete Srđan Verbić štrajkačima je juče pripretio otkazima.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Oliver Bunić


- Nastavnici su čak i u štrajku u obavezi da održavaju minimum procesa rada, časove od 30 minuta. Pozivi dva sindikata prosvete nastavnicima na potpunu obustavu nastave su stoga neodgovorni potezi, jer sindikati nisu predočili svom članstvu da je posledica takvog čina, po zakonu, ne samo neprimanje dnevnice za taj dan već i otkaz - poručio je ministar u saopštenju.

Kolege se pridružile

Osim Unije sindikata prosvetnih radnika, obustavu rada za danas najavili su i članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), ali u tom sindikatu još nemaju precizne podatke o školama koje su radikalizovale štrajk.

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Druga dva reprezentativna sinikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su u februaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka. 

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se "informišu o posledicama štrajka". 

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 23.03.2015 08:44h

    Otpuštaj sve koji nisu članovi vladajuće koalicije i zapošljavaj one sa kupljenim diplomama i sumnjivim znanjem. Dosta je ovih što su se redovno školovali i regularno završili, oni se uopšte ne uklapaju u ovo novo SNS vreme i europske vrednosti?

  • Gradjanin Vreme: 23.03.2015 08:53h

    Ovo je pocetak kraja, aktuelne vlasti, ne mogu da shvate da je narod gladan i bedan, svemu jednom dodje kraj...

  • Ivan Vreme: 23.03.2015 09:05h

    Saviće i on šipke kao Selaković, kad dobije aber od premijera, a sva napravljena šteta ići će na njegovu dušu...čudna podela odgovornosti....

  • mima Vreme: 23.03.2015 09:08h

    Roditelji djaka cije skole strajkuju su OCAJNI. Ni pre strajka nasa deca nisu dobijala, u samoj skoli, neko znanje a sada da se i ne govori.Najvise sami roditelji kod kuce rade sa svojom decom. Gospodine ministre, molim Vas, da prekinete ovu "AGONIJU", otpustite ne radnike i primite mlade ljude, zeljne posla, koji su na birou rada-godinama. Imacete podrsku svih postenih ljudi u Srbiji, kojih, verujte IMA.

  • Ana Vreme: 23.03.2015 10:01h

    Vašoj je deci, Mima, nažalost, budućnost u pogledu poznavanja pravopisa zapečaćena, ukoliko Vi radite sa njima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP