Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO FINANSIJA ODBACILO PREDLOG MMF-A

„Ne razmišljamo o povećanju PDV-a!”

Autor: R. K. | 18.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Predlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se donja stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) podigne sa osam na deset odsto nije naišao na odobravanje kako zvaničnih institucija Srbije, tako i ekonomskih stručnjaka.

Sve slabija saradnja  Vlade Srbije i MMF-a

Sve slabija saradnja Vlade Srbije i MMF-a | Foto: FoNet

U Ministarstvu finansija su poručili za naš list da „uopšte ne razmišljaju“ o ovom predlogu MMF-a. „Plan je da se fiskalna konsolidacija nastavi kontrolom rashoda, a ne povećavanjem poreza, osim onih povećanja koja su već utvrđena zakonom (akcize)“, poručili su iz Ministarstva finansija, ne odgovorivši da li će ovo uticati na dalju saradnju Srbije sa MMF-om.

Ekonomski stručnjaci ističu da bi povećanjem PDV-a porasle cene hleba, mleka, brašna, šećera, jestivog ulja, voća, povrća, i ostalih osnovnih životnih namirnica, kao i lekova!

- Ukoliko bi došlo do povećanja stope PDV-a, posledice niskog budžetskog prihoda i neracionalnosti u trošenju javnih finansija bi se prebacile na građane i privatni sektor, koji bi sredstva preusmeravao na manje produktivni i efikasni javni sektor - poručuje za „Alo!“ ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević. Njegov kolega Dragovan Milićević uveren je da povećanje PDV-a ne bi bitno uticalo na državni buđelar.

- Uopšte uzevši, povećanje PDV-a nije dobro rešenje jer se smanjuje javna potrošnja, što je i pokazalo povećanje poreza sa 18 na 20 odsto, koje nije dalo željene rezultate - zaključuje Milićević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP