Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTROŠNJA

Ne štede za olovke!

Autor: S. Đ. | 20.10.2012 - 08:21:00h | Komentara: 3

Institut za transfuziju krvi Srbije odbacio je najpovoljniju ponudu za nabavku 150.000 hemijskih olovaka i budžetskim novcem platio te olovke 500.000 dinara više nego što je trebalo. Institut je, naime, prošle godine olovke namenjene dobrovoljnim davaocima krvi kupio od firme „Vibra plus“ po ceni od 1,7 miliona dinara, što je bilo za pola miliona dinara skuplje od ponude firme „Publik“, objavljeno je na sajtu „pištaljka“.

Sumnjive nabavke: Institut za transfuziju krvi

Sumnjive nabavke: Institut za transfuziju krvi | Foto: Oksana Krutenjuk

Uzorak koji je ponudilo to preduzeće nije zadovoljio „tehničke specifikacije“, pri čemu u zapisniku o otvaranju ponuda tenderska komisija nije obrazložila koje zapravo „tehničke specifikacije“ firma „Publik“ nije ispunila. Inače, u uputstvu ponuđačima kako da sastave ponudu komisija Instituta za transfuziju navela je sedam detaljnih karakteristika koje upućuju da je u stvari unapred bio određen samo jedan mogući model olovke.


Iz Instituta za trasfuziju poručuju da su tehničke specifikacije za realizaciju javne nabavke hemijskih olovaka odraz jasne i pravilne primene Zakona o javnim nabavkama, kao i da je Institut i u prethodnih pet do šest godina tu robu nabavljao prema željenim funkcionalnim karakteristikama.

- U svim tim javnim nabavkama biran je ponuđač „Publik“. Imajući u vidu zasićenost dobrovoljnih davalaca istom olovkom, na njihov predlog izvršen je izbor drugačije hemijske olovke - poručili su iz Instituta povodom navoda „pištaljke“.

Tražene karakteristike
- hemijska olovka u više boja
- rukohvat olovke gumiran crne boje sa paralelnim žlebovima
- središnji deo olovke blago sužen
- pritiskač uloška od plastike u obliku pečurke crne boje, vrh olovke iste boje i materijala kao pritiskač
- klipsna olovka plastična u boji tela olovke
- vrsta štampe na olovkama - tampon (štampa: znak i naziv Instituta i to belom bojom na crvenoj olovci, a crvenom bojom na ostalim olovkama)
n pakovanje po 50 olovaka u kutiji

Poslednji komentari
  • Ljutko Vreme: 20.10.2012 13:44h

    - zasto u zadnje 2 godine nije bio nijedan konkurs za zaposlenje? Da li su konkursi u zadnja 2 meseca namesteni? Da li je istina da se zaposljavaju samo deca radnika, bez konkursa? - da li je raspisan konkurs da bi se primio portir koji je vec radio u Institutu ali posto je primljen na odredjeno vreme bez konkursa, da se sada ispravi ta nepravilnost? - da li je Upravnica Instituta upoznata sa malverzacijma koju je rukovodstvo sprovelo u zadnje 2 godine? - da li je pomocnik direktorke Instituta dr. Gradimir Bogdanovic, covek koji je 2004. godine zarazio 3 osobe HIV-om tj. bio je na mestu direktora tada, samim tim i odgovorno lice? Da li je snosio odgovornost ili je dr. Ljiljana Djurovic dobila otkaz kao okrivljena koja je na kraju dokazala na Sudu svoju nevinost? OLOVKE SU SAMO PARAVAN ZA MAHINACIJE KOJE SE RADE U DRZAVNIM PREDUZECIMA A POLITCKI SU ZASTICENI PA IM NIKO NISTA NE MOZE! NADAM SE DA CE NOVA VLAST MORATI DA SE DOBRO POZABAVI KORUPCIJOM!

  • Ljutko Vreme: 20.10.2012 13:45h

    - sta ce vam kao Institutu 150.000 olovaka ako imate 60.000 davalaca godisnje? Zasto je jedan od uslova na tenderu bio da se u roku od 5 dana istampaju olovke, zbog cega su svi ucesnici odustali zbog nemogucnsti da ispune isti, sem firme, Vibra plus? Kada je sklopljen ugovor sa Vibra plus-om, rekli ste im da nemate gde da skladistite toliki broj olovaka vec da vam se isporucuju sukcesivno u roku od 2 meseca? Olovka u VP kosta 3, 5din a vi ste je platili x3 skuplje!!! - koju skolu je Nada Novakovic zavrsila (ona je bila clan komisije za tender)? Da li po sistematizaciji Instituta moze neko sa dramskom skolom da radi motivaciju davaoca? - da li zaposleni u Propagandi, odeljenju za motivaciju davalaca, imaju isti koeficijent ili neki primaju vecu platu jer im je priznat fakultet a rade isti posao a ucinak im je cak i manji? Da li je to isto po sistematizaciji Instituta?

  • Ljutko Vreme: 20.10.2012 13:45h

    - ko je pokrao majice koje su bile namenjene davaocima? - zasto se davaocima ne daju vise sokovi vec se spalo da se diskriminisu pa im se daju flasica vode i kesica krekera koja je odvratna i od kojih mogu samo da se zadave zbog nekvaliteta?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP