Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JURIJ BAJEC PROGNOZIRA

Ne treba da se nadamo većim penzijama i platama

Autor: Beta | 21.06.2015 - 09:55:00h | Komentara: 0

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec ocenio je da je malo verovatno da u ovoj godini dođe do povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Siroma

Ilustracija | Foto: Profimedia

- Mislim da je to malo verovatno. Svakako ne u ovoj godini - rekao je Bajec u intervjuu za novi broj mesečnika "Magazin Biznis".
Na pitanje da li da li veruje li da će razgovori sa Međunardonim monetarnim fondom (MMF) na tu temu uopšte biti otvoreni, ili je to samo izjava za ovdašnju javnost, on je rekao da se uvek može razgovarati.
- Ako toga bude, pregovaračka pozicija Srbije će biti bolja ukoliko bude više konkretnih rezultata u sprovođenju dogovorenih mera i strukturnih reformi. I obrnuto - ocenio je Bajec.
Prema njegovim rečima, MMF smatra da su javne finansije Srbije u lošem stanju i da preti kriza javnog duga, a uveren je i da konsolidacija javnih finansija nije moguća bez strukturnih reformi koje su taksativno navedene u programu.
- Zato verujem da će se na tome insistirati i, konačno, zato je dogovoren dovoljno dug period od tri godine. Ne verujem da će insistirati baš na svakoj pojedinačnoj cifri 'sa zapetom' i na svakom datumu 'tačno u dan', ali će svakako insistirati na brzom i konkretnom napretku u realizaciji svih dogovorenih zadataka već u drugoj polovini godine - rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Bajec, koji je savetovao premijere Mirka Cvetkovića, Antu Markovića, Mirka Marjanovića i guvernera Dragoslava Avramovića, ne pitanje šta bi sada savetovao Aleksandru Vučiću, odgovrio je da da bi njegov savet srpskom premijeru bio da ne sme sada da stane i da nastavi po starom.
- Moj savet njemu je da nema nikakvog opravdanja da se sada stane i da se nastavi po starom. Reforme javnog sektora se moraju sprovesti, ali ne verbalno i sa stalnim odlaganjem rokova. Opasnost od krize javnog duga ne može se otkloniti samo smanjivanjem plata i penzija i povećanjem cene struje - rekao je on.
Bajec je istakao da Vučić ima apsolutnu većinu u parlamentu, da u anketama i dalje ima veliku podršku građana, da dobija podršku i sa zapada i sa istoka, da je prihvatio veoma obiman i težak program konsolidacije javnih finansija i temeljnih reformi od strane MMF-a.
- Najzad, već je sproveo, politički i socijalno, veoma tešku meru smanjivanja penzija i plata u javnom sektoru - dodao je Jurij Bajec, ističući da će sve dosadašnje mere biti uzaludne ukoliko već ove godine ne budu vidljivi efekte u restrukturisanju i privatizaciji društveno-državnih firmi, ukoliko ne bude i ozbiljnih promena u poslovanju javnih preduzeća i racionalizaciji zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji i pojedinim delovima javnog sektora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP