Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DISKRIMINACIJA

Ne volimo LGBT osobe,
HIV pozitivne i manjine!

Autor: Tanjug | 16.04.2013 - 14:17:00h | Komentara: 2

Građani bi u svom okruženju najmanje želeli osobe LGBT populacije i HIV pozitivne, a negativan stav imaju najviše prema Albancima, Hrvatima, Romima i Bošnjacima, pokazuju rezultati istraživanja koje je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić danas predstavila u Izveštaju za 2012. pred nadležnim skupstinskim odborom.

Nevena Petrušić

Nevena Petrušić | Foto: Beta

Petrušić je pred skupštinskim Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova rekla da je istraživanje, koje je za potrebe povrenika uradio CeSid na reprezentativnom uzorku, pokazalo da su gradjani spremni da diskriminišu LGBT osobe, da postoji verska netolerancija, ksenofobija prema Romima i odredjena doza antisemitizma.


Prema njenim rečima, polovina ispitanika nije uopšte sklona diskriminaciji, ali ni da je osudi, jedna trećina pokazuje izrazitu sklonost ka diskriminaciji, dok polovina uopšte ne zna da je diskriminacija zabranjena.

"Ono što zabrinjava jeste podatak da je 44 odsto pritužbi upućeno na adresu državnih organa i drugih organa javne vlasti, a medju njima su vlada i skupština, dok su gradjani najosetljiviji na diskriminaciju pri zapošljavanju", rekla je Petrušić.

Navodeći primere i pritužbe na osnovu kojih je reagovano, Petrušić je napomenula da poverenik podnosi tužbe u svoje ime, onako kako funkcioniše i javni tužilac.

"Podneta je tužba protiv lanca picerija koji zapošljava isključivo žene, privrednog društva koje je prilikom zapošljavanja kandidata tražilo podatke o ličnim svojstvima, zdravstvenom stanju i osuđivanosti lica koja su se javljala na konkurs, kao i protiv vlasnika ugostiteljskog objekta čiji su zaposleni odbili da usluže grupu slepe i gluve dece", navela je ona neke primere.
Prekršajne prijave, prema njenim rečima, podnete su protiv privrednog društva koji je tražio da zaposli poslovnog sekretara navodeći da traže isključivo žene starosti od 25 do 30 godina, prijatnog izgleda, ali i direktora škole koji je odvojio romsku decu ne samo u poseban razred, veći i u posebnu zgradu...

"Uputili smo 117 preporuka organima vlasti, a dovoljno je da kažem da i novoizgradjene ulice nisu pristupačne osobama sa invaliditetom", rekla je Petrušić.
Poslednji komentari
  • Dusan Skoko Vreme: 16.04.2013 14:37h

    > novoizgradjene ulice nisu pristupačne osobama sa invaliditetom E ovo je za ocenu SKANDALOZNO u naslovu teksta

  • giant Vreme: 16.04.2013 15:20h

    Poražavajuće deluje činjenica da Poverenica i njene kolege iz Konkursne komisije diskriminaciju i kršenje ljudskih prava ne žele da prepoznaju i spoznaju kada je u pitanju sprovođenje javnog konkursa za rad u Kancelariji poverenice i na taj način daju privilegiju za zapošljavanje onim kandidatima koji imaju značajnu podršku u NVO sektoru.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP