Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Reporteri Alo! na pripremama za aeromiting u Batajnici

Nebeske kraljice!

Autor: Filip Balunović | 28.08.2012 - 21:57:00h | Komentara: 0

Vrelo je napolju, u javnom prevozu, pa čak i pod klimom. Kako li je tek pilotima koji su se na četrdesetak stepeni pripremali za predstojeći aeromiting, koji se kroz četiri dana održava na vojnom aerodromu u Batajnici? Naša ekipa je za protekli vikend otišla na lice mesta da proveri kako napreduju pripreme.

Obožava ekstremne sportove i egzibicije: Katarina pilotira „supergalebom G4“

Obožava ekstremne sportove i egzibicije: Katarina pilotira „supergalebom G4“ | Foto: Željko Šafar

- Koliko je sati? Pola deset? E, ako se sad u šortsu i majici topite na pisti, dođite oko jedan i obucite pilotsko odelo. Voleo bih tada da čujem kako ste - kroz osmeh nam kaže jedan od pilota sa kojima smo se upoznali odmah po dolasku na batajnički aerodrom.


Zadivljeno gledamo uvis i čekamo šta će ovi velemajstori sledeće izvesti. Idući tako, sudaramo se sa još jednim pilotom. Spuštam glavu i imam šta da vidim - pilot Katarina Radovanović, 24-godišnja Rekovčanka. Odmah je pitamo otkud ona među najhrabrijima.

Busom na avione!

Ministarstvo odbrane pozvalo je posetioce aeromitinga da prilikom dolaska na aerodrom u Batajnici koriste vozila GSP-a, Laste i Beovoz, čije će linije u nedelju biti pojačane, i najavilo da će centralna ulica u Batajnici tog dana biti zatvorena za saobraćaj. Zainteresovani za posetu aeromitingu ulaznice za taj događaj mogu da kupe u Domu vojske u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, knjižari “Odbrane” u Beogradu i na samom aerodromu. Cena karte je 200 dinara.

- Od malih nogu volim avione. Kada su prvi put čuli šta želim, svi moji prijatelji reagovali su burno. Ipak, kad su malo bolje razmislili, rekli su mi da mi baš to i priliči jer sam oduvek volela ekstremne sportove i egzibicije - kaže Katarina, potporučnik na aerodromu u Batajnici i pilot na avionu “supergaleb G4”.

Sunce postaje sve nemilosrdnije. Mislimo da je već vreme za beg, ali na putu ka autobusu nailazimo na još jednu damu u malo drugačijem kombinezonu od onog pilotskog. Vidimo da i ona, kao i mi, posmatra avione.

- Uprkos tome što radim ovde već tri godine, nikada nisam letela borbenim avionom. Ipak, jedan kolega mi je obećao da će me provozati posle mitinga - kaže nam Kristina Čizmar (23), desetar iz Pančeva, koja je nakon završene škole za aviomehaničara dobila zaposlenje baš na batajničkom aerodromu.
Već je vreme da krenemo. Sunce se polako bliži svom zenitu.
Dok hodamo pistom, čuje se neverovatna buka aviona. Deluje kao da je sve već spremno za miting. Deluje kao da smo srećni jer baš ovi izuzetni ljudi u pilotskim odelima gospodare našim nebom...

Komandant Erkić

Komandant Erkić | Foto: Željko Šafar

 „Stoj“ u vazduhu!

I pored vrućine, pripreme se odvijaju normalno. Na nebu dva borbena aviona jure jedan drugog. Najednom onaj kolovođa počinje da se kreće vertikalno i kao da je u jednom trenutku potpuno stao u vazduhu.
- To ti je takozvano zvono. Pri horizontalnom letenju i brzini do 650 kilometara na čas izvodi se naglo propinjanje na gore pod uglom od 90 stepeni. Brzina aviona se u jednom trenutku potpuno izgubi i on praktično stane. Kreće unazad i onda se zaklati kao zvono - objašnjava nam komandant Erkić, glavnokomandujući druge školskotrenažne eskadrile.
Kako kaže, pilot bi trebalo da ima od 300 do 400 sati naleta da bi bio sposoban da tako nešto izvede.
- Ja sam prvi put to uspeo sa 26 godina. Taj osećaj kada tako nešto izvedete ne da se rečima opisati - kaže on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP