Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INVALIDI U SRBIJI ŽRTVE PREDRASUDA

Neće radnike u kolicima!

Autor: A. E. | 30.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Srbiji, prema statistici, ima više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a stopa nezaposlenosti u ovoj grupaciji iznosi 74,5 odsto. Posao ima 21.000 invalida, a njih 22.500 prijavljeno je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Od 6.000 radno sposobnih invalida u Beogradu, njih 40 je s fakultetskom diplomom, a većina je završila osnovnu školu ili zanat.

U našoj zemlji trenutno ima više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a posao ima samo 21.000

U našoj zemlji trenutno ima više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a posao ima samo 21.000 | Foto: Profimedia

Invalidi u Srbiji, pored arhitektonskih prepreka i barijera i nedostupnosti mnogih objekata, suočavaju se i sa komunikacionim barijerama, ali i sa teškoćama usled predrasuda i stereotipa opšte populacije u odnosu na njihove mogućnosti.


- Primanja dobijam preko tuđe nege i pomoći. Nisam diplomirao, ostao mi je još diplomski, ali i pored toga izgledi za posao u zemlji Srbiji su veoma mali, da ne kažem mizerni za sve, a pogotovo za invalide. Ako bih počeo da radim, bila bi mi ukinuta primanja, pošto se to vodi kao da imam dvostruka primanja, a moto naše države je da mora da se štedi - priča Nemanja Filipović (25), koji je rođen zdrav, ali je do invaliditeta došlo usled greške lekara još dok je bio u inkubatoru.

- Naravno da razmišljam o poslu jer želim da radim i smatram da sam sposoban da pomognem Srbiji, ali ne smem da se usudim da radim za platu koja bi najverovatnija bila manja od ovih primanja koja dobijam sada. Ima posla, ali za mali broj invalida i taj broj koji uspe da dobije posao dobija minimalac, od kojeg ne može živeti bez dodatne pomoći porodice ili staratelja. Inače, šanse za samostalan život su ravne nuli. Mogu da radim sve, od kancelarije i papirologije do kontakata sa ljudima, samo ne mogu fizičke poslove - objašnjava Nemanja.

Mada se već nekoliko godina govori o programu za zapošljavanje invalida, za njih posla nema i mnogi žive na ivici egzistencije.
- Još se Srbija i ovo društvo navikavaju na invalide. Veoma je važno naglasiti da kada poslodavac ili firma zaposli invalida, osobu sa posebnim potrebama, ima samo korist, jer ne plaća dažbine državi - priča Filipović za “Alo!”.

Ko je obavezan da zaposli osobe sa invaliditetom?


Svi poslodavci u Republici Srbiji koji imaju 20 ili više lica u radnom odnosu su obveznici zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Poslodavac koji ima manje od 20 zaposlenih nema obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da zaposli, odnosno da ima u radnom odnosu najmanje jednu osobu sa invaliditetom, poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da u radnom odnosu ima najmanje dve osobe sa invaliditetom, a na svakih daljih započetih 50 radnih mesta još po jednu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP