Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BICIKLISTI PORUČUJU

Nećemo da nosimo reflektujuće prsluke

Autor: Beta | 20.01.2015 - 12:15:00h | Komentara: 0

Više biciklističkih udruženja i inicijativa iz cele Srbije usprotivilo se danas predlogu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji uvodi opštu obavezu nošenja reflektujućih prsluka za bicikliste prilikom noćne vožnje i u uslovima slabije vidljivosti.

Saopštenje je potpisalo nekoliko biciklističkih udruženja

Saopštenje je potpisalo nekoliko biciklističkih udruženja | Foto: Profimedia.rs

Kako se ocenjuje u saopštenju, takva obaveza se ne primenjuje skoro nigde u Evropi i neće doprineti bezbednosti biciklista već će ih dodatno pretvoriti u žrtve i usporiti razvoj biciklističkog saobraćaja u Srbiji.
 - Ne postoji takav trend u saobraćajnim politikama niti je preporučuju vodeće svetske organizacije u oblasti biciklističkog saobraćaja, dok mnogi promoteri biciklizma u Srbiji i inostranstvu stoje iza tvrdnje da se na ovaj način dodatno okrivljuju žrtve umesto da se problem rešava. Tamo gde ovakve prakse i postoje, teži se njihovom ukidanju - piše u saopštenju.
Biciklisti dodaju da "zabrinjava nedemokratska praksa" donošenja zakona i dopuna zakona bez konsultacija sa zainteresovanim stranama i zahtevaju od institucija da se ubuduće ne ignoriše reprezentativna javnost.
 - Problemi sa kojima smo se do sada susretali su zatvorenost procesa formiranja saobraćajne politike, loša i sporadična komunikacija, kao i problem identifikacije ko su uopšte ličnosti koje odlučuju o saobraćajnoj politici u Srbiji - navodi se u saopštenju.
Udruženja su zatražila od ministarstava unutrašnjih poslova i saobraćaja odgovore na pitanja zašto im nije dozvoljeno da kao reprezentativni predstavnici biciklista "suštinski" učestvuju u radu Radne grupe za izmene i dopune Zakona i zašto javnost nije pravovremeno upoznata sa konkretnim predlogom zakona i njegovim obrazloženjem.
 - Zašto javnost nije blagovremeno i potpuno obaveštena o javnoj raspravi i načinu učešća građana u javnoj raspravi, već je do toga došlo tek nakon insistiranja biciklističkih udruženja i inicijativa? Na osnovu čega se sporna mera pojavila u nacrtu zakona iako Evropska biciklistička federacija ne preporučuje obavezu nošenja svetloodbojnih prsluka  -upitali su biciklisti.
Saopštenje su potpisali Novosadska biciklistička inicijativa, Niška saobraćajna unija, beogradsko Udruženje Ciklo svet Srbija, Inicijativa Beociklizacija i Udruženja Bajsologija i Ulice za bicikliste iz Beograda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP