Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA I RS ZAJEDNO OBELEŽAVAJU VIDOVDAN, VUČIĆ NE IDE U SARAJEVO

Neću da stojim pored table gde piše „srpski fašistički okupator”!

Autor: R. K. | 14.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Srbija i Republika Srpska (RS) zajedno će, 28. juna, obeležiti Vidovdan, veliki srpski praznik, najavili su juče Aleksandar Vučić, premijer Srbije, i Milorad Dodik, predsednik RS. Tog dana Srbija i RS će obeležiti i otvaranje Andrićgrada u Višegradu, a RS će ujedno obeležiti i stogodišnjicu Sarajevskog atentata i početak Prvog svetskog rata.

Ponosni smo na svoju  istoriju: Vučić i  Dodik ugovorili detalje

Ponosni smo na svoju istoriju: Vučić i Dodik ugovorili detalje | Foto: FoNet

Prvi čovek srpske Vlade rekao je da neće prisustvovati obeležavanju Sarajevskog atentata, na ceremoniji koju organizuju vlasti u tom gradu, jer je predviđeno da stoji pored ploče na kojoj piše „srpski fašistički okupator“.


Nikolić: Srbija nije imala alternativu!

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, rekao je juče da je Srbija ušla u Prvi svetski rat zato što nije imala alternativu i da je to morala da uradi da bi opstala. „Sada su na sceni pokušaji falsifikovanja istorije kojima neki žele da srpsku borbu za slobodu bace u blato“, rekao je Nikolić na skupu u SANU povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, za koji je Nikolić rekao da bi mogao da nosi naziv „čudnih li vremena, čudnih li običaja“.
 

- Razmišljao sam da, sem u Beogradu i Višegradu, tog 28. juna, budem i u Sarajevu, ali dva su razloga zbog kojih neću moći. Jedan je što je, prema scenariju, trebalo da stojim pored table na kojoj se govori o srpskom fašističkom okupatoru. To ne mogu i ne želim - rekao je Vučić, dodajući da postoje i drugi razlozi za izostanak, a tiču se „ostalih sitnica u scenariju“.

- Mi se ponosimo svojom istorijom, ali mislim da je vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani - poručio je srpski premijer, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim. Vučić je najavio i da će zvanično obeležavanje stogodišnjice velikog rata u Srbiji početi 28. jula, na dan kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, i dodao da će tim povodom građani moći da vide različite umetničke sadržaje, operu, pozorišne predstave...
Na sastanku sa predsednikom RS razgovaralo se i o poplavama, a premijer Vučić je najavio da će srpska Vlada u te svrhe izdvojiti devet miliona evra, kao i da će Srbija pomoći RS.

Predsednik RS je rekao da će Srbija sa milion evra pomoći obnovu javnih objekata u Šamcu i Doboju i izrazio zahvalnost srpskoj vladi. Emir Kusturica, koji je takođe prisustvovao sastanku, najavio je da će tokom proslave Vidovdana zvanično biti otvoren Andrićgrad.

- U vreme kada je izvršen Sarajevski atentat, Srbija je imala svoj ustav i izbore, a BiH je bila poslednja kolonija u Evropi. Ovaj akt tiranoubistva je upravo jedan od motiva što je Andrićgrad počeo da se gradi baš na Vidovdan - rekao je Kusturica, dodajući da je ostvareno obećano i da je za tri godine završen grad površine od 42.000 kvadratnih metara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP