Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAŽAVAJUĆI PODACI

Nedeljno jedno dete umre od raka u Srbiji!

Autor: RTS | 15.02.2015 - 20:17:00h | Komentara: 0

Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u više od 70 odsto slučajeva, ako se otkrije na vreme i pravovremeno leči.

Dan dece obolele od raka

Dan dece obolele od raka obeležen i u Novom Sadu| Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Nema povlačenja", "Nisi sam – nisi sama", "Glavu gore, nema predaje", "Lepša sam nego pre" , "Kosa je precenjena". To su samo neke od poruka koje su izlečena deca uputila drugarima koji se bore protiv malignih oboljenja, a leže na Dečjoj klinici u Tiršovoj i Institutu za onkologiju.

Milica je danas među onima koji su bolesnima velika podrška.

Milica iz Udruženja "Mladice" kaže da se pre šest godina lečila od leukemije, nije ni znala kakva je to bolest, a i krili su to od nje.

"Najveću podršku sam imala od roditelja i prijatelja jer tada 'Mladice' nisu postojale, a danas ulivaju nadu. Mi koji smo prošli sve to, stavljamo akcenat na to što smo prošli, najbolje možemo da pomognemo jer je teško vratiti se u sredinu, pogotovo tinejdžerima", kaže Milica.

Roditelji okupljeni u udruženja za borbu protiv raka i danas su za nadležne imali važne poruke.

"Naša misija jeste da rana dijagnostika bude bolja, da se stvore bolji uslovi za lečenje kako tokom, tako i nakon lečenje, kroz rehabilitaciju, resocijalizaciju, vršnjačku edukaciju. Važno je da zdravstveni sistem ima više sluha za potrebe

psihologa na odeljenjima", kaže Dragana Radulović iz Udruženja "Čika Boca".

Todor Mančić iz Nacionalnog udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) misli da je važno da roditelji imaju pravo na bolovanje dok leče svoju decu, i da nije pravedno da oni imaju pravo na četiri meseca – a deca se leče i do dve godine.

Na Međunarodni dan borbe protiv raka, ali i narednih dana – kupovinom balona u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima, pomažete u prikupljanju sredstava za obnovu i proširenje Hematoonkološkog odeljenja u Nišu, koje je od svih pet dečjih odeljenja na kojima se leče mališani oboleli od raka u najlošijem stanju.

Povodom 15. februara dana posvećenog deci oboleloj od malignih bolesti. Simbolično, u 13 časova, baloni su pušteni u vazduh, uz poruku da malo ipak znači mnogo u borbi za zdravlje naše dece.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP