Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTRESNA ISPOVEST NATALIJE PAVLOVIĆ (44)

NEIZLEČIVA BOLEST: Rak me ubija dok gledam decu kako gladuju!

Autor: Ružica Kantar | 21.12.2013 - 10:03:00h | Komentara: 9

„Lekari su me otpustili iz bolnice rečima da meni nema spasa. Kad dođem po recepte za lekove protiv bolova, pitaju me začuđeno: „Još si živa?!“.

„Kad me vide, lekari me pitaju začuđeno:  Još si živa?“

„Kad me vide, lekari me pitaju začuđeno: Još si živa?“ | Foto: Jelena Vučetić

Uporedo sa tim što sam morala da se suočim sa činjenicom da bolujem od veoma agresivnog raka, počela je i moja finansijska propast. Pre samo nekoliko meseci bila sam zdrava, muž je imao pristojnu platu, a ja sam gajila stoku i piliće. Sada, osim bolova koje konstantno trpim, poslednji dani su mi ispunjeni užasom jer gledam decu kako gladuju“, kaže za „Alo!“ Natalija Pavlović (44) iz Mramorka, kod Pančeva, koja sa šestoro dece i suprugom živi od oko 14.000 dinara, odnosno sa oko 1.750 dinara mesečno po članu familije.


Nestašica sondi za bubrege!

Natalija već mesec dana čeka na ugradnju sonde u bubreg.
- Desni bubreg mi je prvi otkazao, zbog čega su mi ugradili sondu. Pre mesec dana, otkazao je i levi, zbog čega imam ogromne bolove. Međutim, u KCS-u su mi rekli da trenutno ne mogu da mi ugrade sondu jer im ne radi skener, dok na VMA nemaju sondu. Već više od mesec dana čekam da se nešto promeni - priča Natalija, kojoj su nedavno otkrili i metastazu na plućima.

- U julu sam dobila odliv krvi, nakon čega sam hitno primljena na odeljenje ginekologije u Pančevu. Posle desetak dana urađen mi je skener, koji je pokazao da mi je kancer uveliko zahvatio grlić materice i jajnike.

Bila sam zaprepašćena jer sam poslednji put bila na kontroli nepunih godinu dana pre toga - priča Natalija, koju su, nakon što su danima bezuspešno pokušavali da zaustave krvarenje, poslali na zračenje u Institut za onkologiju u Beograd.


Kako ni to nije urodilo plodom, prepisana su joj tri ciklusa hemioterapije. Nakon prvog, rezultati su bili zastrašujući. Kancer se proširio i na limfne čvorove, jetru i malu karlicu.
Lekari u pančevačkoj bolnici mislili su da je situacija toliko loša da nema ni potrebe da se urade druga dva ciklusa. Ipak, na insistiranje njenog nevenčanog supruga Branka, terapija je urađena do kraja.

Žive od 1.750 dinara  po članu porodice

Žive od 1.750 dinara po članu porodice | Foto: Jelena Vučetić

Pomozite i vi!
 

Građani koji su u mogućnosti da pomognu novac mogu poslati na adresu Natalija Pavlović i Branko Papajić, Zlatarska broj 3, selo Mramorak, opština Kovin, ili uplatiti na žiro račun Poštanske štedionice 200 63365750 74 na ime Branko Papajić.

No, Nataliji nije bivalo ništa bolje. Konzilijum stručnjaka Instituta u Beogradu procenio je da njoj nema spasa. Prepisali su joj lekove protiv bolova i hormonsku terapiju, koja bi trebalo da joj produži život. Uporedo sa napredovanjem bolesti, otkazivanjem bubrega i oticanjem nogu, finansijski problemi bivali su sve teži.

- Suprug i ja imamo ukupno sedmoro dece. On iz prvog braka četvoro, a ja troje, ali je najstarija ćerka u Ukrajini. To ne da ranije nije bio problem, već je bilo zadovoljstvo. Živeli smo pristojno. Muž je imao solidnu platu, a ja sam gajila stoku i piliće. No, zbog mog stanja i dece, muž je morao da napusti posao.
Sada živimo od 14.000 dinara mesečno, koliko Branko prima na ime dečjeg dodatka. Moja deca, svi odlični đaci, gladni su i žive u kući koja prokišnjava - kroz plač priča ona.

- Uvek sam bila poštena i radila do jutra do mraka. Šta se desilo sa mojim životom, stvarno ne mogu da razumem - dodaje Natalija.

Natalija i Branko

Natalija i Branko | Foto: Jelena Vučetić

Ukrajinsko državljanstvo prepreka za pomoć!
 

Natalija, koja je, inače ukrajinskog porekla, iako 17 godina živi u Srbiji i savršeno priča srpski, još nema srpsko državljanstvo. Zbog toga nema prava ni na kakvu pomoć od države Srbije.
- I pre Branka sam bila udata za Srbina, ali nisam podnela zahtev za državljanstvo. Podnela sam ga tek kada smo se razveli. Tada su mi dali rok od godinu i po da se odreknem ukrajinskog državljanstva. Međutim, u tom trenutku to nisam uradila jer mi je bilo teško, iako je to običan papir. Da imam srpsko državljanstvo, i ja bih imala prava na dečji dodatak za decu koja su odlukom srpskog suda pripala meni, a ne ocu, kao i na tuđu pomoć i negu, što su mi u lekarskom izveštaju preporučili - priča Natalija, koja je doskora plaćala i zdrastvenu knjižicu 2.800 dinara mesečno.
Inače, Natalijin suprug Branko ostvario je pravo i na socijalnu pomoć, ali iako je rešenje dobio pre četiri meseca, još uvek nije video ni dinara.

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 21.12.2013 13:03h

    Dve vesti jedna do druge / mladjan dinkci slavi rodjendan a ova zena boluje od raka i gleda kako joj deca gladuju. Cudim se i vama novinarima kako mozete da radite taj posao.

  • ana Vreme: 21.12.2013 17:17h

    Tuzne price, a Jos tuzniji zavrsetci.Sta radi Vlada Srbije,stvara se Jos veca sirotinja.Posteni ljudi umiru od raznih bolesti,djeca postaju sirocad,dok politicari hodaju po krsnim slavama I stite kriminalce.Potresna prica,a takvih I slicnih puna bivsa Jugoslavija.Svaki covjek je isti pred Bogom,koliko samo grijeha politicari nanose Na sebe.A neka tzv.dame hodaju U Fendi bundama,maskama dizajnerskim Na licu,Pogledaj svoj Dom andjele,videces nemocne I bolesna.

  • janez rešek Vreme: 22.12.2013 13:42h

    može li se dobiti adresa i telefon ove familije radi pružanja pomoći

  • Marija Vreme: 22.12.2013 20:15h

    Kako mozemo da pomognemo? Ostavite nam adresu, broj, bilo šta...

  • Mariana Vreme: 22.12.2013 22:11h

    Natalija Pavlović i Branko Papajić, Zlatarska broj 3, selo Mramorak, opština Kovin, ili uplatiti na žiro račun Poštanske štedionice 200 63365750 74 na ime Branko Papajić

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP