Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHLAĐENJE

Neizvesno otvaranje poglavlja sa EU!

Autor: Danas | 08.12.2014 - 21:20:00h | Komentara: 1

Evropski savet odlučuje da li i kada pregovori o pridruživanju mogu da budu otvoreni, na osnovu preporuke Komisije.

"Zahteva se konsenzus država članica EU i stiče se utisak da ovaj cilj neće biti ostvaren ako se ne postigne dalji napredak u poglavlju 35 (koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine)", kaže u izjavi za Danas Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Evropska Unija On je ovo izjavio povodom različitih spekulacija o tome da li postoji šansa da će prva poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU biti otvorena pre početka 2015. godine.

Prema njegovim rečima, "ostaje pitanje da li će bilo koje poglavlje biti otvoreno do kraja godine".
Ipak, Mekalister poručuje da je uveren da je otvaranje prvog poglavlja „samo pitanje meseca“.
Poznavaoci prilika u Briselu navode da bi Srbija teoretski mogla da otvori prva poglavlja do kraja godine, budući da će sednica Evropskog saveta, gde se razmatraju najvažnija politička pitanja, biti održana naredne sedmice.
Jovana Marović, koordinatorka istraživanja u podgoričkom Institutu alternativa i članica radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima o članstvu Crne Gore u EU, komentariše za Danas da uzimajući u obzir pozitivne ocene iz ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, ostvarenim reformama i ispunjenim uslovima za otvaranje pregovora u određenim oblastima, nema razloga da uskoro ne budu otvorena prva poglavlja.
"Takođe, sudeći po najavama zvaničnika, Srbija očekuje da pripremi akcioni plan za poglavlje 23 do kraja godine, a uzimajući u obzir dinamiku procesa pregovora u Crnoj Gori, ukoliko ovaj akcioni plan bude ocenjen pozitivno od strane EK, treba očekivati i otvaranje najzahtevnijih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ova poglavlja će, u skladu sa novim pristupom EU, biti otvorena do samog kraja procesa. Međutim, samo otvaranje pregovora po pojedinim poglavljima jeste važan, ali je zaista tek početni korak, pa u daljim fazama isključivo unapređenje zakonodavstava nije dovoljno već treba posvetiti pažnju obezbeđivanju merljivih rezultata", precizira sagovornica Danasa.
Komentarišući moguće posledice najnovijeg „zahlađenja“ u odnosima Beograda i Zagreba na evropski put Srbije, Marovićeva ukazuje da svaki spoljnopolitički sukob može biti potencijalna pretnja za tok procesa pregovora, posebno ako su u pitanju problemi u odnosima sa državom članicom EU, budući da za prelazak u svaku narednu fazu procesa treba imati saglasnost svih 28 zemalja EU. 
Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 09.12.2014 01:11h

    Pritisnite ih do koske!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP