Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNO!

Nekad je bio major u Vojsci Srbije, a sada je sredovečna domaćica (FOTO)

Autor: Newsweek | 09.02.2015 - 14:06:00h | Komentara: 19

Heleni u ličnoj karti i dalje stoje podaci o muškom identitetu, ali sa fotografijom koja odgovara njenom trenutnom izgledu. Više od dve decenije bila je u vojsci, i s mesta intendantskog majora odlučila je da ode u penziju i zauvek zaboravi vojnu uniformu.

- Predlog za penziju dobila sam kada sam otišla na VMA i rekla da imam problem jer želim da svoj trenutni pol prilagodim svom rodnom identitetu. To je bilo početkom septembra 2014. Ubrzo mi je stigao predlog za penziju - Priča Helena, za čiji slučaj javnost nikada ne bi čula da se u obrazloženju vojske nije pojavila rečenica u kojoj stoji da je Heleni "ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije". Sredinom januara ona je podnela pritužbu zbog diskriminacije protiv ministra Gašića i Ministarstva odbrane.

Heleni u ličnoj karti i dalje stoje podaci o muškom identitetu

Heleni u ličnoj karti i dalje stoje podaci o muškom identitetu

Ova priča zatalasala je javnost, a Helena se uplašila za svoju porodicu - bivšu suprugu i četvoro dece. Prva reakcija supruge bila je burna:

- Kasnije mi je rekla da je mislila da će me to veče ubiti na spavanju, jer se osećala izdanom - priča Helena za "Njuzvik" o svom odnosu sa bivšom suprugom, koji se u međuvremenu izgladio.

- Skoro svakodnevno se viđamo, tako da mi je bivša supruga sada najbolja drugarica. Niti mene ko bolje poznaje od nje, niti nju od mene. Sada imamo divnu decu i čvrsto prijateljstvo.

"Pored svih tumora, tebi baš to da zapadne."

- Odlučila sam da istinu prvo saopštim dvojici starijih sinova. Najstariji (21) je, čim sam im rekla, počeo da skače, da viče i na kraju mi rekao: "Pored svih tumora, tebi baš to da zapadne." Nema ničeg težeg nego kada vas dete ubode u srce. Mlađi (16) je ćutao i u nekom trenutku izgovorio: "Auuuu, je***, she-male".

Ponižavanje

Helena ne krije da je 2001. godine udaljena s dužnosti zbog "povrede javnog morala". Sve je počelo na Dan zaljubljenih...

Sredinom januara ona je podnela pritužbu zbog diskriminacije protiv ministra Gašića i Ministarstva odbrane

Sredinom januara ona je podnela pritužbu zbog diskriminacije protiv ministra Gašića i Ministarstva odbrane

- U večernjim satima osetila sam potrebu da se obučem kao žena i da takva prođem ulicom. To sam i ranije radila. Bilo je kasno, posle ponoći i slučajno naiđem na policijsko vozilo. Prvo su prošli pored mene, pa se vratili, pa opet prošli i na kraju se zaustavili tik ispred mene - prepričava ona situaciju nakon koje je prinuđena da se legitimiše ličnom kartom i vojnom legitimacijom. Policajci su joj ponudili prevoz do kuće, a zapravo su je odvezli u MUP Čukarica i pozvali vojnu policiju.

- Ne samo da su me odveli u kasarnu, već su mi stavili lisice na ruke, kao da sam kriminalac - kaže Helena.

Nakon ovog događaja Helena je tri dana provela na psihijatrijskom odeljenju VMA, odakle je puštena sa papirom da je "zdrava i sposobna za profesionalnu vojnu službu".

Karijera

Ukazom tadašnjeg predsednika Koštunice Helena je otpuštena i oduzet joj je čin. Ona se na ovu odluku žalila, ali je žalba odbijena. Tek nakon podnete tužbe Vrhovnom vojnom sudu ona je vraćena na posao.

- Bila sam u očajnoj situaciji - supruga ne radi, troje dece, primam trećinu plate, a pre toga sedam meseci ni dinara nisam dobila. Pošto se postupak odužio, odustala sam od žalbe. Prihvatila sam kaznu samo da bi me postavili na neku dužnost i da bih nastavila da primam platu. Ne znam kako sam ostala normalna.

Preispitivanje

Helena kaže da je bila mala kada se prvi put obukla kao žensko.

- Odlaskom u vojnu gimnaziju, a nakon toga i ranim ulaskom u brak, pokušavala sam neku vrstu autočeličenja. Samo da ubijem to žensko u sebi. Stalno sam se preispitivala - Šta to sa mnom nije u redu? Pritom, da sve bude još zamršenije, privlače me samo žene. Ja sam sada gej žena, lezbijka. I kada promenim pol, biće tako. Svima sam rekla da ću umreti nevina, ha-ha!

S druge strane, Helena je svesna da će mnogi činjenicu da ima četvoro decetumačiti kao potrebu za dokazivanjem muškosti, ali ona to apsolutno negira.

- Baš smo bivša supruga i ja vraćale film. Od silne brige i borbe za opstanak sve te godine nismo stigli da se zapitamo šta je sa nama. Živimo za tu decu. Oni su na prvom mestu. Svako dete je bilo - što kažu u vojsci - planski organizovano. Nijedno se nije "omaklo" i nijedno nije slučajno došlo na svet. Od prvog do četvrtog, sva su željena i svako sam ja prva kupala.

Očekivanja

Helena je prinudno penzionisana u 41. godini, ali ona kaže da nema nameru da bude penzionerka. Prošla je kurseve oblikovanja noktiju i šminkanja, a sama je sebi i prepisala hormonsku terapiju.

Helena, kako je sebe nazvala pre 17 godina, sada živi povučeno u malom stanu daleko od centra grada. Živi kao i mnoge žene u Srbiji.

Za kraj, Helena je najavila krivičnu prijavu protiv ministra Gašića zbog diskriminacije.

- On je prekršio Ustav, i to po nekoliko članova, a sada je izneo i neistine, moje navodno bavljenje prostitucijom. Celog života sam poštovala pravila i uvek bila starešina za primer. Nikad nisam prekršila čak ni kodeks časti. Zbog ovih laži sam odlučila da podnesem još jednu krivičnu prijavu protiv ministra Gašića - zaključuje Helena u razgovoru za "Njuzvik".

Poslednji komentari
  • djordje Vreme: 09.02.2015 14:29h

    Kažeš da su te deca ubola u srce a šta ti njima uradi?? jado jadna, pa kad si ih već napravila onda si morala tu žrtvu da izdržiš do kraja života i umrla bi kao svetica zbog patnje koju ti je ovozemaljski život priredio a ti izdaš sve na kraju. žalosno koliko je tu života unesrećeno, al ko sam ja da sudim

  • DaxKey Vreme: 09.02.2015 14:32h

    Podrška za Helenu. Za istrajnost, hrabrost i istinoljublje. Sve najbolje u životu, Vama i vašoj porodici!

  • taština praznine Vreme: 09.02.2015 14:32h

    tuzno,bolest ne bira.

  • Jelena Vreme: 09.02.2015 14:49h

    Ooogromna podrska ovoj hrabroj zeni, svako treba da bude ono sto jeste i da pritom ne bude odbacen i diskriminisan. Samo napred, Helena!

  • mile Vreme: 09.02.2015 15:22h

    naravno da su te poslali u penziju! da se ja sutra obucem kao zensko kazem da se psecam kao kraljica elizabeta i dam instrukcije svima da mi se obracaju sa vase visocanstvo ja bih od sefa odmah popio otkaz i zavrsio u lazi verovatno. ma daj bre, ima covek cetvoro dece i sad hoce da ga zovu helena. o tome je trebao da razmlislja pre nego sto se ozenio. jadna deca. a njegov dnk ce zauvek biti muski i dok ima to sto ima medju nogama ne kapiram zasto mu se neko obraca sa "ona" umesto "on"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP