Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE SVOJE PLATE

Neke škole prazne zbog štrajka prosvetara

Autor: RTS | 01.09.2014 - 20:26:00h | Komentara: 0

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održala je jednočasovni protest u centru Beograda. Nekoliko stotina okupljenih prosvetara tražilo je da se njihova profesija, pre svega, izuzme od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto. Neke škole bile su prazne, a u nekima su časovi bili skraćeni.

Učionica

Ilustracija | Foto: Miloš Perić

Da li su đaci danas imali časove zavisilo je od toga kom sindikatu pripadaju profesori. Od četiri reprezentativna, štrajkovala je samo Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. U Kruševcu su škole bile prazne, a tamo gde je i bilo đaka – čas je trajao pola sata.
Žitelji Kruševca sa negodovanjem gledaju na štrajk prosvetara, navodeći da je svake godine ista situacija – prosvetari štrajkuju, umesto da budu zadovoljni što imaju posao.
Osim što su protiv najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, prosvetari traže i strategiju za rešenje pitanja viška zaposlenih i da se u saradnji sa sindikatima usvoji odluka o sprovođenju platnih razreda.
"Naše plate su za 10 odsto manje od proseka primanja u Republici, a inače naša delatnost je najobrazovanija, 70 odsto naših kolega ima završen fakultet", rekao je Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata.
Prema podacima Unije, pre podne nije radilo 280 škola, dok u Ministarstvu prosvete kažu da je u 125 škola, odnosno sedam odsto ustanova, nastava bila skraćena ili obustavljena.
"Štrajk je legitiman način protesta i borbe za svoja prava. Ja se samo nadam da učenici neće trpeti nikakvu štetu zbog toga", rekao je ministar Srđan Verbić.
Nadležni kažu da se ove nedelje nastavljaju razgovori sa sindikatima vođeni protekle sedmice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP