Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE DEFINITIVNE SMENE GEORGIJA

Neke Vladike u strahu od češljanja finansija!

Autor: V. P. | 21.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 7

Razrešenje vladike Georgija Đokića juče je izazvalo pravu paniku među vladikama SPC okupljenim na Saboru, pošto je na taj način poslata poruka i ostalima da se pripreme da polože račune, posebno kada je u pitanju raspolaganje crkvenim novcem.

Stao na stranu „grešnih“ vladika: Irinej Bulović

Stao na stranu „grešnih“ vladika: Irinej Bulović | Foto: Zoran Ilić

Prema izvorima “Alo!” bliskim vrhu SPC, naročito su se osetile prozvanim pojedine vladike bliske vladici bačkom Irineju Buloviću koje su do poslednjeg trenutka branile Georgija. Iako se na početku kalkulisalo da je preko 20 vladika na strani vladike bačkog, na kraju ih je ostalo samo 16, a spekuliše se da su u poslednjem času stranu promenili vladika šabački Lavrentije i zapadnoevropski Luka.


- Postoje zaista čudne veze među pojedinim vladikama. Poznato je da je vladika bački svojevremeno zaštitio od odgovornosti vladiku vranjskog Pahomija, a i ovoga puta je ustao u zaštitu Georgija i vladike mileševskog Filareta. Prema pojedinim kalkulacijama, cilj je bio da se aboliranjem dvojice “grešnih” vladika praktično natera patrijarh Irinej da podnese ostavku - tvrdi izvor “Alo!”. Prema ovom izvoru, bila su spremna i tri kandidata za patrijarhovog naslednika - vladika bački Irinej Bulović, mitropolit Porfirije Perić i epriskop Ignjatije Midić.

Georgije Đokić

Georgije Đokić | Foto: Andrej Isaković


Nakon razrešenja Georgija Sabor je juče nastavio rad čitanjem optužbe Filaretu, a jedna od zanimljivosti koje su se mogle čuti jeste i da je Filaret nakon suspendovanja pisao i pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću u kojem mu se izvinjavao što je dodelio orden lideru radikala Vojislavu Šešelju.
Jedna od mogućih kalkulacija je da se nakon odluke Sabora da trajno razreši Georgija sam povuče sa episkopske funkcije i bude penzionisan, ali će se rasprava o tome nastaviti tek narednih dana.

Naime, Sabor će danas prekinuti rad, pošto će se pojedine vladike nakratko vratiti u parohije radi proslave slave Spasovdan. Narednih dana se očekuje da će u radu Sabora dominirati političke teme poput Kosova i eventualnog prisustva patrijarha poseti pape Franje Sarajevu početkom juna.

Poslednji komentari
  • neša Vreme: 21.05.2015 07:33h

    Neka se pročešlja i eparhija u Vršcu.Bilo bi interesantno da se vidi ko i kako troši crkvene pare i koji su cenovnici za usluge pojedinih sveštenika.

  • pero Vreme: 21.05.2015 07:33h

    Nema veceg kriminalca od Filareta.Prava bi bila katastrofa da se nesmijeni.Mnogo stetan za narod Srbije.

  • Vojo Vreme: 21.05.2015 08:00h

    Vladike će se vratiti u Eparhije, a ne u parohije!

  • Ana Vreme: 21.05.2015 08:39h

    Da li bi nasli dvojicu cistih vladika bez finansijskih malverzacija, sexualnih skandala i krivičnih dela?! Odlično je ovo. Sklonite i Filareta i Pahomija da narodu više ne gade sopstvenu crkvu, ali nađite poštene i koji se Boga boje.

  • ruzica Vreme: 21.05.2015 11:10h

    Mislim da su sve Vladike i eparhije za analizu. Uzasno zvuci vest Raskol u srpskoj crkvi.Pohlepa se u selila i u njihove redove.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP