Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA VEČE UZMU I DO 15.000

Neki moraju da rade ceo mesec da bi zaradili koliko oni isprose za veče

Autor: Novosti | 26.07.2014 - 19:57:00h | Komentara: 0

Među prosjacima na gradskim ulicama Novog Sada ima maloletnika, ali bukvalno i dece. Od početka godine 40 prijava. Po izlasku iz zatvora se vraćaju na ulicu.

Sedeć na betonu, u hladu omanje krošnje drveta u blizini Futoške pijace, sa usnulom dvomesečnom bebom u naručju, 20-godišnja mlada žena, nevoljna za razgovor, kratko kaže da se zove Jasmina, monotonim glasom uporno ponavljajući: „Bog vam dao sreće, udelite neki dinar...“ U kartonskoj kutiji ispred nje nekoliko kovanica i pokoja papirna dvadesetodinarka. Ostaje dilema da li je to sva prepodnevna zarada ili je deo sklonila u džep.

prosjak

prosjak

Svakoga dana se mogu sresti musavi mališani, više dečaka nego devojčica, kako sa ispruženom rukom presreću prolaznike i traže novac. Neki samilosno vade novčanik i u ruku im spuste sitninu, pojedini glasno negoduju i gunđaju, poručujući da im mesto nije na ulici, a ima i onih koji ih, jednostavno, ne primećuju.

U Policijskoj ispostavi Stari grad u Novom Sadu napisali su od početka ove godine 40 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prosjačenja. Velika većina njih je, po rečima Branislava Anđića, pomoćnika komandira ove stanice, otkrivena u organizovanim akcijama. Odmah su procesuirani kod sudije za prekršaje, ali uglavnom tvrde da nemaju novca da plate kaznu, pa završe u zatvoru. Kada se ponovo nađu na slobodi, vraćaju se na ulicu.

Među novosadskim prosjacima, posebno mlađim, u poslednje vreme „popularna okupljališta“ su noćni klubovi, ispred kojih za veče znaju da „zarade“ i do 15.000 dinara, dok se preko dana na ulicama može nakupiti i 2.000-3.000 dinara. Leti, posebno vikendom, mogu se videti ispred kafića, naročito u noćnim satima.

KONKURENCIJA

Prosjačenjem u Novom Sadu se, po policijskim podacima, ne bave samo stanovnici najvećeg grada u Vojvodini i okolnih naselja. Zbog tog „posla“ ovamo dolaze iz Šapca, Subotice i drugih gradova. Uglavnom je reč o osobama starosti od 20 do 25 godina, radno sposobnim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP