Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ BACA U KONFUZIJU

Neko nije uradio svoj posao u Dikovićevom operativnom centru?

Autor: Alo/Kurir/Novosti | 02.04.2015 - 09:51:00h | Komentara: 3

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković u prvom izveštaju tvrdi da je u 21:12 časova obavešten o celoj operaciji, ok se u drugom ne navodi da je uopšte i obavešten. Lanac komandovanja koji je prethodio padu vojnog helikoptera je negde zakazao.

Ljubiša Diković

Ljubiša Diković | Foto: Tanjug / Blic

Lanac komandovanja koji je prethodio padu vojnog helikoptera Mi-17, 13. marta nadomak aerodroma "Nikola Tesla" bio je krajnje konfuzan. Na osnovu napisanog izveštaja, nije jasno koju je ulogu u celoj operaciji imao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, odnosno, da li je i u kom trenutku bio upoznat sa celom operacijom.

Kako pokazuje izveštaj o komandnoj odgovornosti, koji je formiral komisija pod Dikovićevom ingerencijom, ministar odbrane Bratislav Gašić direktno je zvao generala Predraga Bandića i kazao mu da razmotri da li može da reaguje po zahtevu da se beba preveze. U tom izveštaju je navedena Dikovićeva izjava da je obavešten o celoj operaciji u 21:12 časova, kada je helikopter već poleteo.

Međutim u drugom, završnom izveštaju navodi se da je operativac Operativnog centra RV i PVO u 19:56 obavestio Operativni centar Sistema odbrane o detaljima zadatka. Diković je, međutim, morao odmah da bude obavešten i mogao je već do 20:15 da spreči let ili promeni njegove parametre da je na vreme dobio infomraciju o poletanju od OC-a. A upravo je dužnost ovog centra koji je pod komandom Generalštaba, da o letu obavesti Dikovića.

- U izveštaju vojni operativac navodi da je obavešen o zadatku i smernicama od generala Bandića i da je potom o svemu uponao komandanta RV i PVO generala Ranka Živaka koji mu je dao saglasnost za izvršenje zadatka. Ovaj operativac je dobio obavezu da proveri meteorološku situaciju ka Raškoj, gde je helikopter trebalo da odleti.

Mesto pada

Mesto pada | Foto: Tanjug / S. Ilić 14.3.

Izvor dnevnog lista Kurir prepričava deo izjave ovog operativca o povratku helikoptera za Beograd.

- U izveštaju stoji izjava tog operativca da je nakon procene meteo-situacije i konsultacija sa generalom Bandićem odlučeno da helokopter sleti na aerodrom "Nikola Tesla" umesto na VMA, jer je to bio sigurniji izbor u datim okolnostima. Taj operativac je naveo da je kasnije Bandić potvrdio da je odluka bila pravilna je se situacija na Banjici pogoršala i da sletanje na VMA ne bi bilo moguće.

Podsetimo, helikopter Mi-17 koji je prevozio bebu staru pet dana iz Raškog okruga prema Beogradu pao je 13. marta nadomak piste aerodroma "Nikola Tesla". Poginuloje je sedam osoba - major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.

 Lanac komandovanja

Naređenje za poletanje helikoptera nije izdao načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ali nije bio ni u obavezi da to uradi, pišu "Novosti". Komandu za podizanje letelice u hitnim slučajevima, prema vojnim propisima, mogu da izdaju i zapovednici nižeg ranga. Njihova obaveza je samo da o svom naređenju izveste i prvog čoveka Vojske, objašnjavaju piloti i stručnjaci za vazduhoplovstvo.

Poslednji komentari
  • Toza Vreme: 02.04.2015 11:19h

    I sada će, naravno, krivac da bude pronađen negde u sistemu operativnog dežurstva. Šta radite, bre...gde vam je vojnička čast...napravili ste tešku brljotinu zato što ste politički obojeni, a još gore zato što menjate boju. Premijer seje strah oko sebe, ministri smišljaju kako da se dodvore, a generalčići željni afirmacije...i izgiboše ljudi....p.s. neće biti objavljeno jer je istina

  • Toza Vreme: 02.04.2015 11:32h

    Gospodo generali i generalčići, gde vam je čast. Mogu da razumem neškolovanog ministra, koji mora da uradi nešto kako bi sačuvao fotelju. Eto, mali plagijator je napravio par "briljantnih", "telefizijskih" akcija i njegova je fotelja sigurna. Premijer seje strah oko sebe, ostali ministarčići su u panici..."daj da nešto uradimo"...ma možemo mi to, evo prilike....pali taj helikopter, generalčiću...nemoj da me zezaš, znam da ti je ženica u DS-u, uradi to.... E, onda pametnjaković sa godišnjeg odmora bolje sagledava situaciju nego svi operativni centri...i šta bi...izgiboše ljudi. Da je rekao "ne" ministru, verovatno bi bio smenjen....I sad ćemo pronaći nekog iz operativnog dežurstva da ga okrivimo....Ma užas...p.s. znam da neće biti objavljeno, jer istina teško prolazi

  • LAVINIJA Vreme: 02.04.2015 14:41h

    Nije vazno sta pise u papirima,nego sta se zaista dogodilo i da li je trebalo da se dogodi/ Svi smo mi razliciti ,nekoga bi grizla savest da nosi na dusi pseto lutalicu a neko moze da zivi a da citav zivot nikom zivom nista dobro cak ni ne pomisli/Kako god,ovaj helikopter lebdi nad svima nama i stvara tugu,gorcinu i nedorecenost .Cini mi se da ce do daljnjeg tako i ostati. jer ovo je vreme,sille ,straha i ono cuveno/kad pametni zacute/

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP