Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIJE NI BLIZU NI DALEKO

Nema dogovora u Briselu, dijalog
se nastavlja 2. aprila (VIDEO)

Autor: A.O. - Ag. | 21.03.2013 - 07:29:00h | Komentara: 0

Dogovor Beograda i Prištine nije ni blizu ni daleko, jer se pogled u svakom trenutku može promeniti, izjavio je večeras u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle 12-časovnih razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Dijalog će se nastaviti 2. aprila.

Ivica Dačić

Ivica Dačić

- I dalje postoje neke razlike, prvenstveno o zajednici srpskih opština na Kosovu, ali mogu da kazem da smo za ovih sedam susreta izgradili odnos u kojem poštujemo dogovore i rešavamo teška pitanja. Kako vreme prolazi, optimizam za dolaženje do rešenja bi mogao da bude sve veći - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Srbija, kako je istakao, želi dogovor zbog stabilnosti čitavog regina i dobrobiti građana, a ne zbog dobijanja datuma početka pregovora o pridruženju EU.
- Zalažemo se za sveobuhvatno i dugoročno rešenje, a da bi do toga rešenja došli potrebno je uložiti mnogo truda, poštovati interese obe strane. Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko od dogovora, jer u svakom momentu se pogled na to gde se nalazimo, menja - rekao je Dačić.
On je dodao da je ovo prvi put da EU ne postavlja ulitimatume i papire, "već nas tera da sami dođemo do rešenja".
- Ako želimo rešenja, moramo doći do kompromisa - rekao je Dačić, dodajući da je on predložio zajedničku konferenciju sa kosovskim premijerom.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: AP

Hašim Tači se složio sa Dačićem da razgovori teku u dobrom pravcu.

- Imali smo konstruktivne razgovore. Ni ja ne mogu da potvrdim da li smo blizu ili daleko od dogovora, ali idemo pravim putem. Naši narodi su izgubili mnogo vremena. Tokom ovih šest meseci postigli smo značajan uspeh, koji je pre samo godinu dana bio nezamisliv - naveo Tači, ističući

da očekuje da se narednih dana dođe do rešenja.

Ketrin Ešton proslavila rođendan sa

Dačićem i Tačijem
Premijer Dačić se zahvalio na saradnji Ketrin

Ešton i posredovanju u dijalogu,

i što je provela svoj rođendan sa njima.
Eštonova je danas napunila 57 godina.

On je dodao i da "dogovor o normalizaciji odnosa znači postizanje stabilnosti u čitavom regionu".

- Uveren sam da će budućnost dva naroda biti budućnost mira i razvoja i da dogovor Kosova i Srbije znači i stabilnost u regionu - rekao je Tači, uz ukazivanje da će Priština biti posvećena tom dijalogu, stabilnosti i miru, kao i svom putu ka Evropskoj uniji.

Ketrin Ešton rekla je da veruje da će

zaključno rešenje u dijalogu Beograda i

Prištine biti nađeno na završnom sastanku 2. aprila, jer se u dijalogu došlo veoma blizu rešenja, iako se razgovaralo o teškim pitanjima vezanim za sever Kosova. Ona je istakla da EU pruža punu podršku Beogradu i Prištini i da odaje priznanje dvojici premijera na duhu otvorenosti i odlučnosti da se dođe do konačnog rešenja.

Dačić i Tači sa domaćicom Eštonovom

Eštonova proslavila rođendan sa Dačićem i Tačijem! | Foto: Beta

Tokom popodneva i večeri bili su intenzivirani kontakti premijera Ivice Dačića sa Beogradom, odnosno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a razlog je bio taj što predstavnici Srbije u Briselu nisu bili zadovoljni sadržajem dokumenta koji je Ketrin Ešton najpre bila predočila kao vrstu finalnog predloga.

Neuobičajeno za ranije runde razgovora ovog je puta u Briselu najpre održana trilateralni sastanak srpskog i kosovskog premijera sa šeficom evropske diplomatije, da bi tek nakon dva sata usledili odvojeni razgovori, najpre Ešton - Tači, a zatim i Ketrin Ešton sa Dačićem.

U međuvremenu je popodne, kako navodi izvor Tanjuga, razgovor na kratko prekinut da Ketrin Ešton obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker prethodno je izjavio da veruje da je moguće da u dijalogu Beograda i Prištine bude postignut dogovor, ali pod uslovom da "obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda".

Današnja sedma runda bila je označena kao ključna, zbog čega se nametalo da će rezultirati rešenjem, ali su poslednjih dana, posebno nakon žive diplomatske aktivnosti najviših funkcionera Srbije, ali i poruka koje su Srbiji upućene iz najmoćnijih zemalja EU, izjave i nadanja postali umereniji.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sačini izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, očigledno je da će tokom sledećih nedelja biti još susreta.

Srpski zvaničnici su pred sedmu rundu dijaloga ocenjivali da je dogovor Beograda i Prištine moguć ako Priština načini ustupke, ali da su male šanse da se to dogodi danas.

Video možete pogeldati klikom na ovaj link.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP