Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRAVO BEOGRAĐANI

Nema ekstremnog broja lomova

Autor: Alo! | 30.12.2014 - 14:20:00h | Komentara: 0

Da li su gradske službe dobro odradile posao ili su Beograđani postali oprezniji, tek i pored snega i mestimičnog leda za ortopede nema puno posla. Ipak, donosimo vam nekoliko saveta kako da hodate po ledu.

Poledica

Poledica | Foto: Profimedia

Prema informacijama koje je "Alo!" dobio u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, od jutros do 14 sati ortopedi su zbrinuli 10 pacijenata.

Kako saznajemo, radi se uglavnom o lomovima ekstremiteta.

Međutim, meteorolozi najavljuju još niže temperature narednih dana, pa vam mi donosimo savete kako da hodate, ako zaledi.

- Kada je hladno i zaledi trotoar, potrebno je da budete veoma pažljivi. Najbolje je izbegavati izlazak iz kuće, koliko god je to moguće. Ukoliko već morate da izađete napolje, povedite računa jer povrede i prelomi dovode do neaktivnosti, odsustva sa posla, nošenja gipsa i mnogih drugih neprijatnosti - kaže Nada Macura za "Telegraf" i podseća da je strpljenje čovekov najbolji saradnik.

Drugi savet je - vežbajte hod pingvina.

Kada koračamo normalno, težinu svog tela prebacujemo s noge na nogu. Međutim, na ledu je ovo pogubno, jer ako ta jedna noga izgubi oslonac, pašćemo u zagrljaj ledenoj površini.

Po uzoru na neodoljive životinje, potrebno je da vucite noge, poput pingvina. Na taj način, ravnotežu ćete održavati na obe noge, s tim što će njen centar biti na nozi koja je u iskoraku.

Takođe, vrlo je bitan odabir obuće.

Potrudite se da odaberete komotnu obuću, što je obuća šira, to bolje. Takođe, bitno je da vam duboka cipela ili čizma čvrsto stegne nožni članak, kako bi ste izbegli iščašenje.

Kad ste suočeni s ledom, zaboravite na one glatke, bez krampona

- Jako je važno da imate obuću sa pravim gumenim đonovima. Drugo, važno je da obuća bude suva. Na zdravlje najviše utiče vlažna obuća u kojoj provodite veći deo dana na poslu ili obavljajući svakodnevne obaveze - objašnjava Macura.

Ako se ipak odlučite da po ovakvim vremenskim uslovima sednete u automobil, pročitajte naše savete za vožnju u zimskim vremenskim uslovima.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP