Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZOBRAZNO

Nema razloga da litar
ulja košta 200 dinara!

Autor: A. Medaković - R. Kantar | 13.09.2012 - 12:29:00h | Komentara: 0

Paprenost bez opravdanja! Dok u Srbiji vlada nestašica ulja jer se spekuliše da će već ovih dana dostići cenu od 200 dinara po litru, stručnjaci tvrde da za povećanje cena nema nikakvog razloga jer su prinosi suncokreta ove godine bili čak i viši od očekivanih!

Iako su premijer i ministar ekonomije i finansija najavili da i pored povećanja PDV-a sa 18 na 20 odsto neće biti poskupljenja osnovnih životnih namirnica zbog, kako su rekli, očuvanja životnog standarda građana, prazni rafovi i najavljena poskupljenja su ih demantovali! Naime, trgovci i dobavljači već uveliko najavljuju drastično povećanje cena, koje još nisu primenjene samo zbog nedostatka robe u trgovinama.

Suncokret: ima ga koliko god hoćeš

Suncokret: ima ga koliko god hoćeš | Foto: FoNet

 
U „Delezu“, vlasniku maloprodajnog lanca „Maksi“, objašnjavaju za „Alo!“ da je razlog nestašice ulja u njihovim prodavnicama smanjena isporuka od strane dobavljača.

- Usled povećane tražnje i smanjenih količina koje dobijamo od dobavljača, jestivo ulje se brzo rasproda i dešava se da ga nema u našim objektima. Trudimo se da sve količine koje dobijemo od dobavljača ravnomerno rasporedimo u okviru naše maloprodajne mreže - poručili su u toj kompaniji.

S druge strane, stručnjaci uopšte ne vide razlog da litar ulja košta paprenih 200 dinara. Ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kaže za „Alo!“ da nema nikakvih realnih razloga da ulje poskupi jer je suncokret odlično rodio.

- Uprkos suši, suncokret se provukao kao i pšenica i rodio je odlično. U proseku se izvuče 2,4 tone po hektaru, a ove godine prosek je bio 2,6 tona, tako da se može reći da je rod bio natprosečan. Čak izuzetno dobar. Nema potrebe za povećanjem cena i stvaranjem nestašice. Zašto se to radi, ne znam, ali ceh uvek plaćaju građani - objašnjava Stanković za „Alo!“. Dakle, građani Srbije će, suprotno svakoj logici, plaćati litar ulja koliko i kilogram pilećih krilaca. No, i to će biti kratkog daha jer se uskoro očekuje povećanje cena mesa, prerađevina, ali i šećera, brašna i kafe.

Očekuje li nas još jedno poskupljenje?

Očekuje li nas još jedno poskupljenje? | Foto: Dimitrije Goll

 
Sa činjenicom da nema razloga za povećanje cene ulja i nestašice po radnjama slažu se i u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, gde navode da ulja u robnim rezervama ima oko 13.000 tona.

- To je više nego dovoljna količina da se zadovolji tržište. A vlada je u cilju obezbeđivanja urednog i stabilnog snabdevanja prošle nedelje donela i Uredbu o privremenom kvantitativnom ograničenju izvoza soje, suncokreta i šećerne repe. Takođe, povećanje cena bilo bi u suprotnosti sa Uredbom o maržama od 31. juna, a upravo zbog informacija da pojedini dobavljači ne vrše distribuciju ulja u maloprodaji, te da su rafovi u radnjama prazni, narednih dana pojačaćemo i kontrolu tržišne inspekcije - ističu u ovom ministarstvu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP