Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OLAKŠANJE, AL ZA MALO!

Nema RTS pretplate! Bez pretplate za telefon u julu!

Autor: Blic | 16.08.2014 - 13:28:00h | Komentara: 6

Julski račun za struju koji ovih dana stiže na kućne adrese korisnika poslednji je koji će sadržati i TV pretplatu. Od 2016. imaćemo novi račun i taksu za RTS.

Država može i da ukine pretplatu - RTS

Naplata TV pretplate rapidno opada već duže vreme, pa se postavlja pitanje da li će građani izvršiti ovu obavezu savesno i ovog poslednjeg meseca.

Bez pretplate za telefon u julu
Mnogi su se prijatno iznenadili kada im je julski račun za fiksni telefon stigao manji za 516 dinara. Razlog je što Telekom za ovaj mesec nije naplatio pretplatu.
Međutim, radovanje će kratko trajati. Već od sledećeg meseca Telekom će vratiti ovu stavku i uvećati iznos na 659, samo što se to više neće zvati “pretplata” već “naknada”.
- Jedna od važnih novina je i ukidanje impulsnog tarifiranja, koje je sada zamenjeno minutnim tarifiranjem. U skladu s ovom promenom korisnici će umesto dosadašnjih 300 besplatnih impulsa, svakog meseca imati na raspolaganju 150 besplatnih minuta za saobraćaj ka svim korisnicima fiksne telefonije u Srbiji - kažu u Telekomu.

Zakon o javnim medijskim servisima koji je stupio na snagu ne predviđa više plaćanje pretplate. Ovu pretplatu zameniće taksa koja će početi da se plaća tek od 2016. godine.

U EPS-u su potvrdili za „Blic“ da u avgustu prestaje obaveza plaćanja RTV pretplate za domaćinstva i da poslednja RTV pretplata, uz račun za električnu energiju, stiže za jul.
- To znači da građani na računu za električnu energiju za avgust, koji stiže u septembru, neće imati zaduženje za RTV pretplatu. Na računima koji dospevaju ovih dana građanima je iskazano zaduženje za RTV pretplatu, budući da su to računi za jul 2014. godine - objašnjavaju u EPS-u.

Zakonom o javnim medijskim servisima počev od 1. januara 2016. godine građani će, umesto uz uplatnicu za struju, plaćati taksu direktno na račune RTS i RTV u Upravi za trezor. Vlasnicima strujomera ove dve medijske kuće dostavljaće uplatnice za taksu, a ukoliko dugovanje ne bude izmireno u naznačenom roku, obračunavaće se kamata.


Poslednjih meseci naplata televizijske

Brojke
Od 2.550.000 domaćinstava pretplatu je plaćalo njih 637.000. RTS je podneo samo 8.400 tužbi.

pretplate pala je na najniži nivo. Zbog najave vlasti da će pretplatu ukinuti, građani su masovno prestali da je plaćaju, tako da pretplatu plaća samo 25 odsto korisnika.


Do sada je RTS podnela svega 8.400 tužbi protiv neplatiša, a rešeno je svega 1.000. Oni koji su redovno izmirivali obaveze ostaće namagarčeni, jer ni država ni RTS nisu smislili način na koji bi uterali dugove.

Poslednji komentari
  • Biljana Vreme: 16.08.2014 14:50h

    Baš lepo, mi koij smo sve uredno plaćali sad kad stanemo pred ogledalo vidimo magareće uši. Bitno da se u Novom Sadu naplaćuje i stavka za odžačara (nema veze ako nemate odžak na zgradi). Gospodo ako već se već sami niste doseitili evo jednostavnog rešenja: kad budete počeli sa slanjem uplatnica za rtv pretplatu prvo ih šaljite onima koji je do sada nisu plaćali, a nas poštene građane zaobiđite za neko vreme !

  • nemanja Vreme: 16.08.2014 18:18h

    Da placam preplatu name median kanal dok za IPTV placam 900 za 100 gde je logika?

  • Petar Vreme: 16.08.2014 18:32h

    sreca je da ste ipak bili u manjini......

  • IPTV Vreme: 16.08.2014 19:02h

    HOCE LI TI PAMETNJAKOVICI DA OBJASNE NARODU ( MISLIM NA ONE KOJI KORISTE KABLOVSKU IPTV SBB I SLICNE TELEVIZIJE) ZBOG CEGA BI IM PLACALI JOS I NJIHOVU PRETPLATU??????? NEKA UKINU SVIMA RTS KOJI NE PLACAJU I GOTOVA PRICA

  • lela Vreme: 16.08.2014 19:15h

    Niko Vas nije terao da placate preplatu. Trazite neka vam vrate novac. A ja da placam dve televizije necu, jer placam kablovsku koja ima 50 kanala. Neka se dogovore sa operaterima pa neka uzimaju procenat, a ne da placam dve televizije. Pogotovu RTS sa dva kanala i reprizama po sto puta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP