Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADIMIR VUČKOVIĆ, ČLAN FISKALNOG SAVETA

Nema uslova za veće plate i penzije!

Autor: Ivana Žigić | 03.04.2015 - 17:45:00h | Komentara: 2

Nešto bolji rezultati budžeta na početku godine nisu dovoljno pokriće za razmišljanje o povećanju penzija i plata u javnom sektoru. Ekonomski, za to još nema uslova, ističe u intervjuu za „Alo!“ Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta i profesor Fakulteta za međunarodnu ekonomiju.

Nadam se da će Vlada istrajati na programu koji je  sama potpisala sa MMF-om

Nadam se da će Vlada istrajati na programu koji je sama potpisala sa MMF-om | Foto: Goran Srdanov

Iako je premijer Aleksandar Vučić nedavno poručio da se već u ovoj godini može očekivati njihovo povećanje, Vučković smatra da je smanjivanja penzija i zarada u javnom sektoru bila u potpunosti opravdana i neophodna mera.


- Prvo zbog štednje i smanjenja rashoda države, a drugo, jednako važno, što su za državu kao što je Srbija vrednosti isplaćenih zarada i penzija neodržive čak i u normalnijim periodima. I da nemamo ovoliki deficit, plate i penzije bi trebalo da budu u masi manje.

Tek ćemo da se  prebiramo za  po koji dinar

Tek ćemo da se prebiramo za po koji dinar | Foto: Nebojša Raus


- Pored najave o povećanju plata i penzija, Vlada poručuje i da se budžet puni bolje od očekivanog, najavljuju se investicije i ocenjuje da imamo stabilno stanje. Da li nam zaista ide tako dobro?

- Bolji budžetski podaci potiču u najvećoj meri od jednokratnih faktora kao što su uplate dividendi javnih preduzeća ili slaba dinamika javnih investicija, pa bi u nastavku godine deficit trebalo da se kreće ka planiranom. Nadajmo se da će rezultat tokom godine biti bolji od očekivanja, ali to nije dovoljno da se odstupi od predviđene trogodišnje konsolidacije. Naročito zbog toga što nas na tom putu čeka još mnogo izazova.

- Činjenica da struja nije poskupela za 15 odsto ovog meseca, iako je to dogovoreno sa MMF-om, obradovala je građane. Ipak, kako će se to s druge strane odraziti na aranžman sa tom međunarodnom institucijom?

- Rast cene struje jeste jedan od kriterijuma i naša vlada se obavezala na to, što je i bez aranžmana s Fondom neophodno, pošto opstanak elektroprivrede i prestrukturiranje EPS-a pretpostavlja da se cena formira na višem, realnijem nivou. Odlaganje ove mere je odstupanje od aranžmana, pa ostaje da se vidi da li će se Vlada odlučiti za poskupljenje do dolaska misije MMF-a. Iako aranžman ne bi trebalo da bude narušen manjim pomeranjima određenih mera predviđenih rasporedom, sigurno bi bio jedan signal za misiju Fonda.

Nema odstupanja od mera štednje

- Ima li razloga da strahujemo da postoji opasnost da MMF zamrzne ili pak raskine aranžman sa nama?


- Nadam se da će Vlada istrajati na programu koji je sama potpisala i da će se pojedina pomeranja i odstupanja od predviđene dinamike ispostaviti kao prolazni zastoji. Za sada nema razloga za veliki strah, ali treba imati u vidu da je program zahtevan, da traži mnogo promena u našoj ekonomiji i društvu i da je potrebna jasna poruka da nema razmišljanja o odstupanju od dogovorenog.

Poslednji komentari
  • Sergio Montalbano Vreme: 03.04.2015 19:43h

    Kada bi se ukinuo fiskalni savet na godisnjem nivou bi se oslobodilo sredstava za isplatu stotinak penzija. Ovi kvazi strucnjaci su se do sada nebrojeno puta dokazali svojim neznanjem. Nikada se javno nisu oglasili sa predlogom za drasticno smanjenje svojih plata.

  • Dr Iggyy Vreme: 01.05.2015 10:24h

    Fiskalni savet na čijem je čelu gospodin prof. dr Pavle Petrović sa mesečnom platom od 3000 evra i ostalim pogodnostima može da priča da penzije i plate ostanu smanjene. Da živi od 250 evra mesečno ne bi se tako ponašao. Što se ne zauzme, kao veliki ekonomski stručnjak, da se konsoliduje najpre privreda, a ne samo potrošačka svera ekonomije, a para nema. Mator je da pomislim da je plagirao doktorat, mislim da nije, kako se ponaša naučno, možda i jeste. On zaista priča nebuloze, pa je to procenio i Vučić i ne sluša ga. Pavle bolje je da gleda "Parove" kako bi se malo relaksirao. Ekonomske ubice MMF-a vratili se na mesto zločina uz pomoć domaćih klimoglavaca. Hoće da završe ono što su započeli od pre desetak godina. Hoće da nas potpuno unište. Fiskalni savet, na čijem je čelu pomenuti Petrović, društvo preplacenih mudraca, i ko im je omogucio da žive kao grofovi u najsiromašnijoj zemlji Evrope? Sebe obezbedili, a narod obezvredili.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP