Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠLI SMO GA! NEKADAŠNJA PRVA BEBA ROĐENA U AVIONU 1978. DANAS ŽIVI U AUSTRALIJI

Nema više „Jata”,
al’ još imamo Jatka!

Autor: Maja Keranović | 04.08.2013 - 13:12:00h | Komentara: 4

Dok „Jat“ odlazi u prošlost, sećanje na ime ove aviokompanije čuvaće australijski državljanin jugoslovenskog porekla nazvan uprvo po njoj, pre 35 godina. Reč je o Jatku Todevu, prvoj bebi koja je rođena u „Jatovom“ avionu na putu za Sidnej.

Jatko Todev

Jatko Todev danas živi i radi u Sidneju kao menadžer prodaje / Foto: Željko Veljković/Jat New Review i porodični album

Zabrana

  • Jatko Todev | Foto:
  • Jatko Todev | Foto:
  • Jatko Todev | Foto:
  • Jatko Todev | Foto:
  • Jatko Todev | Foto:
  • Jatko Todev | Foto:
 

Dok „Jat“ odlazi u prošlost, sećanje na ime ove avio-kompanije čuvaće australijski državljanin
jugoslovenskog porekla nazvan upravo po njoj - Jatko Todev

Niko nije ni slutio tog 12. februara 1978. godine da će let Beograd–Singapur–Sidnej ući u istoriju komercijalne avijacije, a boing 707-320 u Australiju sleteti sa putnikom više.

Osamnestogodišnja Marija Todev tog dana ukrcala se na svoj prvi let i odmah zauzela svoje mesto u narandžastom sedištu ekonomske klase. Bila je u osmom mesecu trudnoće. Krenula je u daleki Sidnej kako bi nakon nekoliko meseci ponovo bila sa suprugom Stojanom, koji je otišao put Australije u potrazi za boljim životom. U selu Vozarci nadomak makedonske varošice Kavadarci, u to vreme, nije se lako živelo.

Jatko Todev

Trogodišnji Jatko sa poklonima kompanije „Jat“ / Foto: Željko Veljković/Jat New Review i porodični album

Otac Stojan sina video u aerodromskoj ambulanti u Sidneju

Jatko Todev

Stojan Todev nije ni slutio da će osim supruge tog jutra na sidnejskom aerodromu dočekati i sina. Avion je kasnio, a kada je konačno stigao, Stojan je pozvan preko razglasa u aerodromsku ambulantu.

- Tada sam pomislio, nešto se desilo. Ili je žena umrla ili imam dete - ispričao je Stojan Todev tri decenije kasnije na terasi svog doma u Vulagongu za „Jat New Review“.

Prema pisanju medija, tog dana letelo se po mirnom nebu do Singapura, a i poletanje ka konačnom odredištu prošlo je tako. Do Sidneja je trebalo leteti više od sedam sati, uglavnom noću. Dok je većina putnika spavala, Marija nije mogla, jer su bolovi bivali sve jači. Na kraju je i zatražila pomoć. U prvi mah zbunjena, stjuardesa je brzo shvatila ozbiljnost situacije i o tome obavestila persera leta, a zatim i kapetana. Iako niko od njih nije imao predstavu o tome kako obaviti porođaj, znali su da imaju malo vremena i da se mora brzo odlučivati, a i nisu imali kud, jer je u tom trenutku do Sidneja preostalo dva sata leta.

Posada je ubrzo putnike premestila u drugi deo putničke kabine, prostor ogradila i tako odeljak u kojem je sedela buduća majka pretvorila u porodilište. Upućeni navode da je ulogu glavne babice tada prvi i verovatno i jedini put odigrao Radoje Rakočević - Roki, „Jatov“ perser, a pomagala mu je i stjuardesa Slavica Ursić, koja je u saobraćajnoj nesreći stradala nepunih godinu dana kasnije.

Makazama dezinfikovanim navodno viskijem, negde iznad Australije presečena je pupčana vrpca Marijinog i Stojanovog prvenca. Tako je avion koji je poleteo sa 106 putnika, u Sidnej sleteo sa 107.

Jatko Todev

Porodila se u vazduhu: Marija Todev / Foto: Željko Veljković/Jat New Review i porodični album

Jatko Todev

Na radnom mestu u hipermarketu / Foto: Željko Veljković/Jat New Review i porodični album

Vest o bebi iz aviona, kojoj je kao mesto rođenja upisana registracija aviona YU-AGI, već sutradan osvanula je u svim jugoslovenskim i svetskim medijima. Nekadašnji „Jatov“ perser Radoje Rakočević - Rokija, na molbu roditelja, tvrde upućeni, postao je kum dečaka koji je dobio ime - Jatko. Ovaj „Jatov“ perser kasnije je postao pilot i upravljao je „boingom 727“, a sada je u penziji.

Jatko Todev

*Kliknite za uvećanje / Foto: Željko Veljković/Jat New Review

Jatko ponosan na svoje ime
Jatko danas živi i radi u Sidneju. Oženjen je Australijankom i ima tri ćerke. Nikad posle rođenja nije leteo „Jatom“ iako je imao doživotnu besplatnu kartu, ali zato svakome ko pita za njegovo ime ponosno objašnjava da nosi ime jedne od najstarijih evropskih avio-kompanija. Marija Todev život u Australiji provodi kao domaćica, dok je njen suprug radni staž sticao u železari. Posle Jatka dobili su i Jugoslava. Imena njihovih sinova najjača su veza s domovinom koje više nema. Redakcija „Alo!“ stupila je u kontakt sa porodicom Todev. Međutim, zbog brojnih obaveza i manjih privatnih problema, nisu imali vremena za evociranje uspomena, zbog čega su nam se izvinili i zamoli nas da ih razumemo.

Poslednji komentari
  • aud404ck Vreme: 04.08.2013 15:51h

    Juga ostaje u srcima nas koji je pamtimo zauvek!Sa velikim zalom se prisaecam tih divnih nezaboravnih vremena,to je bio zivot,ovo danas je smesno.Nazalost i ja sam posle Titove smrti 1980 u jesen napustio svoju zemlju,znao sam da ce tako biti,sam sam bez domovine ostao kao i mnogi mi,tuzno je sta se nasim narodima desilo,a moglo je drugacije...

  • kumzoran Vreme: 04.08.2013 17:57h

    Mislim da bi najbolje bilo da jat nikada nije ni postojao.

  • Stefan Vreme: 04.08.2013 21:51h

    O kakvom jatku vi govorite?! JAT je skracenica od jugoslovenski aero transport, ne sirite dezinformacije

  • marijana Vreme: 20.12.2013 14:21h

    Pogresne informacije. Kum je bio pilot Zivko Maljkovic. Evo vesti iz tog vremena pa se uverite. http://news.google.com/newspapers?nid=1301&dat=19810213&id=4QBkAAAAIBAJ&sjid=9OYDAAAAIBAJ&pg=6777,4087016

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP